Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit april, 2017 tonen

Het Ruhrgebied: uniek en zó fotogeniek...

Op ongeveer 200 km van hier - Roosendaal - ligt het Ruhrgebied. De Route Industriekultur verbindt het ene industriële erfgoed met het andere. Hoogovens, mijnen en mijnschachten, spoorwegmuseum en ga zo maar door. Een geweldige plek voor fotografieliefhebbers: het is mijn voornemen naar dit gebied een fotoworkshop - of meer - te organiseren. Ter voorbereiding keek er weer een weekend rond. En genoot volop - met camera op statief natuurlijk! Zowel overdag, in kleur en zwart-wit, als 's nachts kun je er geweldig fotograferen. Interesse in zo'n workshop? Stuur dan vrijblijvend een mail naar me.

Overbelichten: dat helpt echt

Vanmiddag was ik in het Brahms Insitut in Lübeck. Daar is in een soort serre een expositie van een schilderij en enkele beeldjes, allemaal van Brahms. Normaal gesproken is zoiets amper te fotograferen, maar ik wilde het per se toch. Overbelichten dan maar, met de Panasonic Lumix LX100. En zie: dat werkt. Kocht in Hamburg eergisteren een derde accu. De tweede die ik kocht is een 'vreemd-merk' accu en dat bevalt dit keer niet goed. Veel te snel leeg. Onbetrouwbaar. Dus bij Saturn een derde, originele gekocht. De prijs was wel even slikken: 54 euro! Maar goed, zonder accu komt er echt geen foto uit.

Oer-Hollands: het blijft mooi

Dankzij mijn werk kom ik nog wel eens op mooie plekken, in Europa. Maar dat betekent gelukkig geenszins dat ik in eigen land niets moois meer zie. Integendeel bijna: Hollandse tafereeltjes vind ik eigenlijk nog steeds de mooiste die er zijn. Neem deze - voormalige - boerderij aan de rand van Breda. Een plaatje toch? Dat dak, die knotwilgen. Heerlijk!

Langs de Lek: heerlijke plek

Onlangs kwam ik bij toeval - en op de motorfiets - langs de Lek te rijden, over de Lekdijk dus. Wat een prachtig en oer-Hollands landschap is dat toch ook. Helaas was ik niet in de gelegenheid regelmatig te stoppen: het fotograferen was niet het doel van deze rit en ik was niet alleen.

Exacta - ik werkte er ooit ook mee

Ben in een schitterend automuseum in Hamburg. Veel racegeschiedenis, van Porsche vooral. Dit was ooit het gereedschap van een bekende Engelse circuitfotograaf. Ooit werkte ik ook met zo'n camera, hobby toen nog (dat is gebleven overigens). Kijk die lens eens, alles handmatig instellen. posted from Bloggeroid

Landgoed Wolfslaar: prachtig recreatiegebied in Breda

We rijden van hot naar her door Europa, om soms te vergeten hoe mooi het om de hoek is. Zo kwam ik recent terecht in het gebied Wolfslaar in Breda. Er is een mooi buitenzwembad, een chique restaurant, maar je kunt er ook geweldig mooi wandelen. Het lijkt een beetje op een Engels landschapspark, maar dan nagenoeg zonder hoogteverschillen. Vleermuizenkelder in de natuurtuin, pinksterbloemen, koningsvaren, blauwborstjes, aalscholvers... er is gewoon heel veel te zien en te horen.

Bayerische Wald: ideale 'oefenplek' voor natuurfotografie

Een paar dagen sneeuw, fotograferen, wolven, lynxen en andere 'wilde' dieren. En genoeg fotoliefhebbers om te kletsen over van alles en nog wat - mits het maar over fotograferen gaat. Volksuniversiteit Breda gaat deze trip aanbieden als fotoworkshop: leuk! In de herfst (4-8 oktober) of in de winter. Houd dus de website van de Volksuniversiteit in de gaten. Meer beelden zien van de laatste trip in februari jl. kan hi er.

Motief: durf te kiezen

Eén van de onderwerpen waar ik mijn cursisten graag mee confronteer is mijn idee dat je niet alle onderwerpen er steeds helemaal op hoeft te zetten. Maak een keuze! Zo kwamen we op onze wandeling naar Pitres deze vriendelijke schaapherder tegen. Hij ging net op pad met zijn dieren en had geen bezwaar tegen het maken van foto's. Snel mijn enkele scherpstelpunt naar rechts en een uitsnede bepalen. Op een mooi 'kijk-moment' afgedrukt. En nee, de herder staat er niet helemaal op. Maar dat hoeft toch ook niet?

Beelden Alpujarras: nu te zien

Vorige week een heerlijke foto-wandelweek in SNP mogen beleven, met vier deelnemers. De - lekker ruime - selectie van mijn beelden vind je hier . Eén van de 'opdrachten' die ik meegaf was het vastleggen van de stroomvoorziening in het op dik 1400 meter gelegen witte dorpje Capileira in de Spaanse Sierra Nevada. Want die is best apart. Verbruiksmeters buiten en overal die draden... maar kennelijk werkt het. Want alles werkte. Zelfs de wifi was nu goed voor elkaar in het prima hotel dat SNP voor ons had besproken. Maar: een beetje onbetrouwbaar oogt het wel...

Camper voor het raam

Voor het tijdschrift CamperVaria fotografeerde ik deze weekeen kampeerauto in een showroom. Geen probleem, mits je met enkele zaken rekening houdt. Zoals hier, bij een - schitterende - kampeerauto die voor een groot raam staat. Ik heb genoegen te nemen met een overbelicht 'buiten'. Het contrast is te groot om te overbruggen. Camera op statief, liveview aan en kijken wat het histogram doet. Uiteindelijk is deze versie eruit gerold, met de Canon 6D en het 50 mm f/1,4 USM objectief. De overige foto's vind je hier .

Vrolijke modellen voor de Erasmusbrug

Met mijn camera en enkele objectieven liep ik richting de Erasmusbrug. De auto stond geparkeerd bij het Nederlands Fotomuseum, in verband met een afspraak daar. Bewust had ik wat tijd ingebouwd voor een paar foto's. Deze meiden stonden daar elkaar te fotograferen met hun telefoons. "Jullie moeten er samen op", zei ik in het voorbijgaan. Ik verwachtte niet direct een reactie, maar die kwam er wel: "Zou u dat willen doen?"

Wijkende lijnen met groothoek

Laatst sprak ik tijdens een fotocursus over 'wijkende lijnen' bij gebruik van een groothoekobjectief. Niet iedereen begreep onmiddellijk wat ik bedoelde, daarom dit voorbeeld. Zodra je, vooral met een groothoek, niet recht vooruit fotografeert (dus parallel met een vlakke bodem) maar omhoog of omlaag, gaan verticale lijnen wijken. Kijk maar op de foto... De oplossing? Nou, de eerste vraag is: is dit wel een probleem? Voor creatieve fotografie doorgaans niet, voor architectuurfotografie soms wel. De oplossing is dus: recht vooruit fotograferen. Maar dat kan lang niet altijd. Dan is een technische camera een oplossing. Of een tilt-shiftlens, die dat wijken kan 'corrigeren'. Maar voorlopig heb ik geen enkele moeite met een beeld als dit.

Zoals thuis...

Weekje Spanje. Het was heerlijk. Maar thuis, dat is het allermooiste. Ook in onze eigen tuin is het onovertroffen aangenaam. Foto: tablet Nexus 7.

Nederlands Fotomuseum: uniek archief

Onlangs mocht ik het genoegen smaken van een rondleiding door het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Een voorrecht dat je soms als 'vriend' van het museum hebt. Van de uitnodiging maakte ik dankbaar gebruik. Het was vrijdagmiddag, half vijf. Bezoekers waren er bij aanvang van de rondleiding om vijf uur niet meer. We begonnen met een rondleiding door curator Frits Gierstberg van de actuele tentoonstelling 'Europa. What Else?' Drie fotografen - twee hedendaagse en één uit het verleden - brengen op totaal verschillende manieren Europa in beeld.

Geitenhoeder Alpujarras

Geitenhoeder in de Alpujarras. Zijn we even bij gebleven voor de fotografie.

Te veel contrast betekent: keuze maken

Canon EOS 6D met Sigma 12-24 | 1/20s bij f/10, ISO400. Statief. Wat wij met onze ogen kunnen is niet veel minder dan een wonder: donker en fel zonlicht kunnen we nagenoeg in één 'ogenblik' vangen. Onze camera's kunnen dat niet: een paar stoppen licht is het maximale. Als je dus donker en licht tegelijk in beeld wilt brengen zul je een keuze moeten maken: niet overbelicht licht of doortekend donker. Beide, dat gaat niet. Althans niet zonder hulpmiddelen of 'trucjes', zoals HDR - leg ik een andere keer uit.

Oude dorsvloeren fotogeniek

Oude dorsvloeren. Een historisch fenomeen hier in de Alpujarras.

Instagram boeiend voor beeldliefhebbers

Intussen al weer enige tijd actief op Instagram. Vandaag zie ik ineens dat er al 400 volgers zijn. Leuk. Neem gerust ook een kijkje. Op willemlaros vind je me.

Succes op Instagram voor 17-jarige

Instagramfenomeen Annegien Schilling heeft een contract getekend voor haar eerste boek. In juli 2017 verschijnt bij Kosmos Uitgevers Imagine. Shoot. Create. Zeventien jaar jong en meer dan een miljoen volgers op Instagram. Annegien Schilling verovert met haar surrealistische zelfportretten de wereld. In haar boek laat Annegien Schilling, jongere van het jaar 2016, zien hoe je bijzondere foto’s maakt die de verbeelding triggeren. Het gaat je inspireren om zelf creatief aan de slag te gaan met fotografie aan de hand van de stappen: Imagine. Shoot. Create. Het hele traject komt aan bod, van het denkproces tot de technische fase.

Schedel in beeld

Prachtig wandelen hier in het zuiden van Spanje. Veel steenbokken ook, hogerop. Wij zagen er een. Althans, wat er van over is. Wel bijeneters gezien en de Europese kanarie. Zingend en wel.

Beurs Professional Imaging: Nijkerk drie dagen in teken fotografie

Ja, ik mopperde eerder over de bereikbaarheid en het parkeren van deze fotobeurs in het weekend 18-20 maart jl. in Nijkerk, maar uiteindelijk op  de beurs heb ik het best naar mijn zin gehad. Bij Sigma zag ik de nieuwe 24-70 mm in de Art lijn. Helaas kon men mij nog niets meer vertellen over levering en prijs, maar de verwachting is mei, juni. Ik kijk er naar uit, want het lijkt mij een geweldige reportagelens als ik met de motorfiets op pad ben. Kunnen de 24 mm, 35 mm en 50 mm thuis blijven. En lichter is beter... Daarnaast heb ik dan alleen de 70-200 nog nodig. Twee lenzen waarmee ik alles kan doen: heerlijk!

Mijn uitzicht

SNP fotoreis. Vier dagen wandelen, vanuit hotelkamer dit uitzicht. Capileira, Alpujarras. Rond de 1400 meter. Aangenaam weer.