08 april 2017

Nederlands Fotomuseum: uniek archief

Onlangs mocht ik het genoegen smaken van een rondleiding door het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Een voorrecht dat je soms als 'vriend' van het museum hebt. Van de uitnodiging maakte ik dankbaar gebruik. Het was vrijdagmiddag, half vijf. Bezoekers waren er bij aanvang van de rondleiding om vijf uur niet meer.
We begonnen met een rondleiding door curator Frits Gierstberg van de actuele tentoonstelling 'Europa. What Else?' Drie fotografen - twee hedendaagse en één uit het verleden - brengen op totaal verschillende manieren Europa in beeld.

De één zeer goed voorbereid, doordacht, met technische camera en alles tot in de kleinste details georganiseerd, de ander kletst er rustig op los met een grote flitser in een menigte doorgaans feestende mensen, nagenoeg zonder voorbereiding. Behalve dan dat hij er was op het moment van de festiviteiten. De derde probeerde in het begin van de vorige eeuw Europese culturen vast te leggen.


Gekoeld depot
Maar het meest bijzondere van de rondleiding was toch wel het bezoek aan het depot van het museum, waar 5,5 miljoen (!) beelden veilig liggen opgeslagen. Afhankelijk van het materiaal bij 3, 13 of 18 graden Celsius. De man die hier verantwoordelijk is toonde enkele voorbeelden van hoe een en ander ligt opgeslagen. De 440.000 beelden van fotograaf en verzetsstrijder Cas Oorthuys bijvoorbeeld. En de beelden van Ed van der Elsken - allemaal veilig, gekoeld en geadministreerd in doosjes. Als er beelden uit de koudste koeling moeten komen, dan gaat dat stapsgewijs: eerst 24 uur naar 13 graden, dan naar 18 graden.
Van de 5,5 miljoen bestaan slechts 200.000 scans. Het streven is dit aantal in de komende jaren uit te breiden, maar dat is een kwestie van tijd en geld.

Aankoopbeleid
Boeiend was ook te vernemen welk aankoopbeleid het Nederlands Fotomuseum hanteert. Want het Rotterdamse museum wil niet concurreren met andere musea door 'domweg' foto's aan te kopen. Nee, men zoekt het aan de Maas in foto's die met elkaar een verhaal vertellen. Foto's als een serie. En ook foto's die de fotograaf graag bij elkaar houdt.

Het Nederlands Fotomuseum is een geweldige plek voor fotoliefhebbers. Maar dat wisten jullie natuurlijk al.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten