Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Posts uit mei, 2017 tonen

Zwart-wit: voor de essentie

Als je alles wilt toespitsen op de essentie, dan is zwart-wit vaak een logische keuze. Maar omdat een beetje fotograaf (..) in het raw-formaat werkt heb je ook altijd nog de gekleurde versie tot je beschikking. Deze foto maakte ik met de Panasonic Lumix LX100: mijn camera voor onderweg als ik geen zin of mogelijkheden heb om veel mee te sjouwen. Aan boord van de Aventura in Middelfart op weg om bruinvissen te zien. Daarvoor had ik gelukkig 400 mm telelens tot mijn beschikking met de spiegelreflex. Een paar touwen. Maar de structuren van touw en hout, daar gaat het hier over. In combinatie met de schaduwen uiteraard. En ja, dit vind ik dus mooi...

Walvissen zoeken bij Middelfart, Denemarken

De nieuwe brug van Middelfart. Op de voorgrond links een bruinvis. Meer krijg je er eigenlijk nooit van te zien... Walvissen kijken, vanuit Denemarken? Bij walvissen denken wij in eerste instantie aan die enorme dieren, die wel vertraagd uit het water lijken te komen om daarna met een grote plons weer te landen. Maar bruinvissen zijn ook walvissen, alleen wel de kleinste die er zijn. Bij Middelfart zijn er heel wat te zien en met een mooi oud schip - de Aventura - gaan we op pad om ze te zoeken. De schipper geeft onderweg uitgebreide uitleg over hun leefgewoonten, voortplanting en voorkomen. Héél interessant. Het niet te missen uitstapje in Middelfart, naast het Bridgewalken. Daarvóór dronken we koffie met een heerlijk stukje gebak in het slot bij Hindsgavl Dyrehave. Kostte wel 15 euro per persoon: een kopje koffie met dat stukje - overheerlijke - taart. Denemarken is hier en daar erg duur. Vanavond deden we boodschappen bij Aldi in Middelfart. Dat was heel wat goedkoper. Je hebt ...

Oude troep: heerlijk motief

Zaterdag 20 mei was ik met een fotogroep van de NS uit het oosten van het land in Beringen voor een fotoworkshop. Daar gingen we een oude kolenmijn bezoeken en er uiteraard fotograferen. Koffie om 10.00 uur, even buiten kijken en daarna twee uur naar binnen, onder leiding van een oud-mijnwerker. Daarna nog een gezellige lunch buiten. Ik ben erg benieuwd naar de foto's die de deelnemers hebben gemaakt!

Bekijk het eens van een andere kant

Op Funen bevinden we ons in prachtige tuinen. Daar staat een leuk, historisch boerenhuisje. Met een prachtig dak, vakwerk muren en een historische tuin ook, althans met diverse oude rassen. En hopstaken in de achtergrond. De 'palmboom' op de voorgrond zorgt voor diepte.
Rotterdam is toch wel met stip de meest fotogenieke stad van Nederland. In het gebied Markthal - Oude Haven - Erasmusbrug - Maritiem museum kun je gerust een hele dag verblijven met je camera. Onlangs deed ik dat weer eens, met een groep cursisten van Volksuniversiteit Breda. Het was onze laatste bijeenkomst en ik kijk dan niet op een uurtje meer of minder. Omdat ik het zelf ook zo leuk vind en me zonder aanleiding de tijd niet gun om dit te doen... Maar nu dus wel!

Denemarken: geweldige vakantiebestemming

Gisteren zijn we aangekomen in Middelfart, op Funen in Denemarken. Voor een kampeerreportage - al kamperen we zelf deze dagen niet echt. Maar voor enkele dagen onze caravan 1600 km heen en weer trekken leek niet zo'n goede gedachte. We verblijven wel op een camping, in een plezierig huisje. Foto's van onderweg vind je op Instagram. Met mate, want de wifi-verbinding is hier nog niet zo erg 2017, helaas.

Omslagfoto geleverd voor CamperVaria

Een van de tijdschriften waarvoor ik regelmatig bijdragen (tekst en fotografie) mag leveren is CamperVaria. Voor het net verschenen nummer mocht ik, naast enkele verhalen, ook de omslagfoto leveren. Altijd leuk... In het nummer verder het verhaal over deze kampeerauto, een vergelijkbare reportage over de Dethleffs Globedrôme en het resultaat van een gesprek met de bedrijfsleider van dit bedrijf. Intussen zijn we al lang weer bezig met het volgende nummer... Informatie CamperVaria verschijnt in maand 1, 5, 9 en 12. Uitgever: B&B Provice Redactie: info@campervaria.nl www.campervaria.nl Jaarabonnement € 14,- (kennismaking, NL) Aanmelden en opzeggen: di en do 0599-856080 van 8.30-11.30u

Een caravan fotograferen: statief en veel diafragmeren

Voor tijdschriften op het gebied van kamperen, caravans en kampeerauto's fotografeer ik regelmatig het in- en exterieur van zo'n recreatievoertuig. Dat moeten goede foto's worden, maar het zijn geen 'kunstfoto's'. Nee, het moeten foto's zijn die een zo goed mogelijke indruk geven van wat het voertuig te bieden heeft. Dus hoe het er aan de buitenkant en van binnen uitziet. Hier de Fendt Bianco 465 TG, model 2017. Gefotografeerd bij Caravanlife Gorter in Heinkenszand. Deels buiten, enkele opnamen ook in de showroom. Alles is vanaf statief gefotografeerd. Zeker binnen lopen de sluitertijden behoorlijk op, omdat ik een hoger diafragma wil gebruiken voor meer scherptediepte. Meer foto's van deze caravan: hier .

Weer een jaar voorbij

En weer is er een jaar voorbij. Als los zand glijdt de tijd tussen je vingers door. Nee, vieren doe ik het niet. Ben vandaag met - ik hoop heel veel - motorrijders in Vijfhuizen, op het Mega Motortreffen, georganiseerd door de KNMV en het blad ProMotor. Het is de eerste keer dat dit wordt georganiseerd - ik ben benieuwd. Bach en Beethoven zullen er niet klinken, door de baggerherrie sla ik me wel heen. In elk geval is het een leuke rit heen en terug - uitgezet door een liefhebber en gedownload op mijn navigatieapparaat. Dank jullie wel!

Zonder camera. Maar met telefoon

Wat is het toch fijn dat je vandaag de dag nooit meer zonder camera van huis bent. Dat wil zeggen, ik heb niet altijd een camera bij me, maar met de telefoon red ik me soms wel. Niet voor een foto in een publicatie, maar gewoon omdat het ergens mooi is. Of ik iets wil onthouden. Er zijn zoveel redenen te bedenken om even iets vast te leggen.

Met fotoclub naar voormalige mijn in Beringen

In het Belgische Beringen is een oud mijncomplex dat niet meer in bedrijf is, maar wel kan worden bezichtigd. Industrieel erfgoed dus. Morgen begeleid ik hier een groepje fotoliefhebbers van een NS-fotoclub. We beginnen na de koffie buiten en gaan dan twee uur naar binnen met een gids. Die brengt op ons plaatsen waar je anders niet kunt komen. Na de lunch kunnen we buiten nog fotograferen, zo lang we willen. De deelnemers adviseer ik om een statief mee te nemen - en te gebruiken - en vooral ook goed op het histogram te blijven letten. Ze krijgen enkele opdrachten mee: voor wie 'gericht' te werk wil gaan. Het wordt een mooie dag. Deze foto's zijn gemaakt tijdens een vorig bezoek. Camera: Panasonic Lumix LX100.

Zwart-wit in de slaapkamer

Anders dan de titel doet vermoeden gaat dit over fotografie. Want zwart-wit en industrieel erfgoed, dat blijkt een prachtige combinatie in een slaapkamer. Kijk maar! Diverse van mijn foto's zijn erg geschikt voor een van je vertrekken in huis. Meer mogelijkheden zie je hier . De foto in deze slaapkamer maakte ik bij één van de vele oude mijnen die we in België, Duitsland en Frankrijk vinden.

De menselijke maat zorgt voor referentie

Vaak zie ik mensen met een camera wachten 'totdat alle mensen uit beeld zijn'. Dat is grappig, omdat ik meestal het omgekeerde doe: wachten totdat er iemand in beeld verschijnt. Een mens namelijk geeft in veel situaties zo goed de schaal weer van wat je fotografeert. Canon EOS 6D, EF35mm f/2, 1/500s bij f/6,3, ISO100 Neem dit beeld, voor de kust bij Saint Nazaire in Frankrijk. Ben de precieze betekenis even kwijt, maar het heeft iets met Amerika en de bevrijding van Frankrijk te maken, geloof ik. Hoe groot dat is wordt duidelijk dankzij de vrouw die hier haar hondje uitlaat. Daarnaast geeft een mens een foto iets extra's. Er beweegt iets, er is iets. Iets meer dan alleen zo'n beeld op een strand.

Fotografeer niet alles 'helemaal'

Heel vaak vertel ik mijn fotocursisten dat het helemaal niet nodig is om altijd alles in zijn geheel te fotograferen. Kerktoren, molen en ook een gezicht... "En je ziet het de hele dag, dat het niet hoeft." Kijk maar vandaag weer, in Trouw. posted from Bloggeroid

Schilderachtige portretten

Voor het vakblad AfterSales (automobielbranche) verzorg ik zes keer per jaar de fotografie rond de tweemaandelijkse borrel. Dit keer heeft de vormgever besloten enkele portretten 'in te lijsten'. Best grappig. De ruimte waarin de borrel wordt gehouden is heel donker. Er zit dus niets anders op dan te flitsen. Maar dat komt het eindresultaat eigenlijk niet ten goede. Iets meer licht zou fijn zijn. Maar ja, dit is de bruinste kroeg van Breda, denk ik...

Voorgrond zorgt voor diepte in foto

Bij de foto: Canon EOS 6D met EF24mm f/1.4L USM 1/400s bij f/9, ISO100, polarfilter In Saint-Nazaire, Frankrijk, ligt aan de Atlantische kust een enorm betonnen bunker, dat de Duitsers hier bouwden om onderdak te bieden aan veertien onderzeeërs. Het bouwwerk is maar liefst 300 meter breed! Dat geheel in beeld brengen is haast een onmogelijke zaak. Dan maar wat verder weg en: zorgen voor een voorgrond. Want die geeft diepte aan het beeld - hier de vissersbootjes dus. En ja, het weer zat mee. Maar dat gebeurt hier wel meer. Verder paste ik simpel 'de regel van derden' toe. Horizon niet in het midden, maar op een derde. Ook het 'zwaartepunt' van de bootjes ligt op een derde.

Lijnen in foto zijn belangrijk

Lijnen, kijklijnen, invoerlijnen. Zij vormen vaak een belangrijk bestanddeel van een goede compositie. Soms zijn het ook letterlijk lijnen, zoals op deze foto. Origineel natuurlijk 2:3, maar hier vierkant gemaakt en zwart-wit. Vanaf boven kijk ik op een Franse visser, in Saint-Nazaire.

Instagram: leuk voor elke fotografieliefhebber

Er zijn tegenwoordig heel wat manieren om je foto's te laten zien. Het papieren fotoalbum natuurlijk, al lijkt dat terrein te verliezen aan de vele digitale presentatiemogelijkheden. Overigens blijft het papieren album een prachtige herinnering. Mijn dochter en haar echtgenoot maken elk jaar een 'jaaroverzicht' met gebeurtenissen uit het leven van hun twee kindertjes, onze kleinkinderen dus. Dat zijn albums die met de dag 'meer waard' worden! Van de digitale middelen vind ik, naast een blog of een album (Google Foto's, Smugmug, Flickr e.v.a.), Instagram leuk. Daarom hier iets meer over de mogelijkheden die je hiermee hebt. De bedoeling van Instagram is oorspronkelijk om foto's te 'posten' vanaf je mobiele telefoon. En dat betekent tot op de dag van vandaag dat je niet rechtstreeks vanaf je PC foto's op Instagram kunt zetten. Maar er zijn intussen genoeg 'sluipwegen' om dat toch te kunnen doen.

Panasonic Lumix LX100: klein maar dapper

Voor mij reportages in de diverse tijdschriften waaraan ik mag meewerken gebruik ik doorgaans een (Canon) spiegelreflexcamera. Eerst de 7D (APS-C), nu de 6D (fullframe). Begeef ik me echter in een museum of een stad, dan is het gesjouw met dSLR en objectieven niet zo aangenaam. Om die reden schafte ik een hoogwaardige compact aan, de Panasonic Lumix LX100, intussen voor zo'n 650 euro wel te koop. En kijk eens wat zo'n klein ding presteert. Deze foto is gemaakt met 1/25s uit de hand bij f/2,5 met ISO400. Stand van het objectief: 10,9 mm (= 24 mm kleinbeeld). Moeilijk licht, maar toch een mooi en haarscherp resultaat. De foto is gemaakt in RAW en nabewerkt in Lightroom. Formaat: 4272 x 2856 pixels. Ruim voldoende voor een volle pagina drukwerk.

SNP Fotowandeling Tiengemeten

Natuurlijk, zaterdag was het aangenamer weer, ook op het natuureiland Tiengemeten. Maar ja, de SNP Fotowandeling was nu eenmaal op zondag 7 mei gepland. Een veel frissere en vooral grijze dag. Met z'n zessen zijn we lekker aan het fotograferen geweest. Op een - niet openbaar - album kunnen we elkaars foto's zien en van commentaar voorzien. Op het eiland heb ik al wandelend het een en ander verteld over de techniek, de instellingen, de compositie en meer. We zagen onder meer de torenvalk, zilverreiger, lepelaar, buizerd, rietgors en leeuwerik.

Brahms Institut - Lübeck

Op deze plek meldde ik het al eerder: mijn bezoek aan het Brahms Institut in Lübeck. Ik ben een geweldige liefhebber van deze componist (1833-1897, Romantiek). Door toevallige omstandigheden is de verzameling Brahms-spullen in Lübeck terecht gekomen. Geboortestad Hamburg - en zijn verjaardag is vandaag ! - had meer voor de hand gelegen, maar zo gaan dingen soms... Nog een paar foto's uit dat instituut - tevens een afdeling van het conservatorium - vind je hier .

Kies eens een 'ongewoon' standpunt

Langs lopen, afdrukken en verder lopen. Dat is dus geen fotograferen. Kijken, zoeken, in rechthoeken en kaders denken, proberen. En zeker ook: een ongewoon standpunt kiezen. Zoals hier. Route Industriekultur. Het Duitse Ruhrgebied. Heel veel schitterende musea, lege hoogovens en nog veel meer. Dit museum is in Hattingen - het is er geweldig. Ik zag deze wissel en een oude locomotief, gebruikt om wagens ijzererts te vervoeren (denk ik). Sommige bezoekers keken wel wat bedenkelijk toen ik languit ging liggen. Maar ik wilde nu eenmaal graag dit standpunt gebruiken voor een foto...

Werk aan de muur: foto's voor elke ruimte

Mooie foto's... die wil je aan de muur hebben! Welnu, dat kan. Neem deze, haast abstracte foto. Die zal het in vele soorten ruimten erg goed doen. Tijdloos, bijna abstract maar toch herkenbaar. Resten uit een hoogoven, industrieel erfgoed. Ik maakte de foto onlangs in Duitsland. Kijk hier wat deze foto 'doet' in een tamelijk willekeurige woonkamer. Aanwezig, zonder op te vallen. Het werk maakt de ruimte als het ware 'af'. Meer van mijn Werk aan de muur zien? Dat kan hier .

De historie in kleur: tsjonge!

De Braziliaanse Marina Amaral houdt van geschiedenis en is handig met Photoshop. Dat gecombineerd levert waanzinnige, digitaal ingekleurde, historische foto's op. Zoals deze soldaten in de Eerste Wereldoorlog, in hun loopgraven. Zo zagen we ze nooit eerder! posted from Bloggeroid