Doorgaan naar hoofdcontent

Gewoon niets zeggen... dat hoort niet op een camping


Op de camping hebben we geen directe buren. Aan de andere kant van het pad staat een caravan, twee plekken verder - gescheiden door hoge struiken - een Frans gezin met een tent. (Niet de situatie op deze foto.)
Als wij aan het begin van de avond zitten te eten voor de caravan verschijnt er een auto met caravan op het zijpad. Een Volvo met een Hymer Nova GL. Een mooie combinatie. Hé, we krijgen buren, kennelijk. Een Nederlands kenteken, man vrouw en twee kinderen. Vermoed ik.
De caravan wordt met de mover op de plek gezet, poten uitgedraaid... enfin, het normale werk. Elk moment verwachten wij - intussen uitgegeten - dat de mensen zich even komen voorstellen: "Hallo, wij zijn de nieuwe buren." Meer hoeft niet, meer verwacht ik niet. Maar even gedag zeggen: dat lijkt me zó normaal!
Een uur later loop ik naar ons privé-badkamertje, de nieuwe buurman ook: de deuren zijn twee meter van elkaar. Nu zal hij wel... maar nee hoor. Alsof ik niet besta.
Wat mij betreft zijn dit geen kampeerders. Van Fransen weten we dat het doorgaans geen enthousiaste 'groeters' zijn: die lopen je voorbij zonder je aan te kijken en zonder iets te zeggen, een gelukkig toenemend aantal uitzonderingen daargelaten. (Vrienden en collega's daarentegen worden dagelijks bij de eerste ontmoeting gezoend, ook mannen onderling en vrouwen!)
Echte kampeerders 'wonen' tijdelijk buiten en groeten hun medekampeerders. Nieuwkomers zeggen even gedag bij de buren. Zó normaal dat je je eigenlijk niet kunt voorstellen dat iemand dat niet doet. En als je dat echt niet wilt, ga dan alsjeblieft in een hotel zitten en laat je op een camping nooit meer zien....

Reacties

Populaire posts van deze blog

Panorama mooi gebruikt in tijdschrift

Een enkele keer maak ik met de Fuji-camera X-T4 een panorama. Leuk om te doen, en ook leuk om te publiceren. Zoals hier in de net verschenen CamperReisMagazine bij mijn verhaal over Spanje. Het hele artikel  omvat zes pagina's, waarvan dit de eerste twee zijn.

Fotografie en vormgeving in krant

Een vormgever kan de mooiste foto verminken. In de ogen van de fotograaf althans. Ik kijk daar iets anders tegenaan: fotograferen is een proces, maar vormgeven is dat ook. Ik probeer goede foto's in te leveren, de vormgever probeert hiermee mooie pagina's te maken. En daarvoor kan het nodig zijn een stukje van een foto af te halen. Een foto bekijk je als een foto, een pagina als een pagina. (Snap je het nog?)  Deze voorpagina  bevat één foto, gemaakt met een lichte telelens om de groep voertuigen wat 'in elkaar' te drukken. Het was een liggende foto ( landscape) , die hier staande ( portrait) is gebruikt. De keuze van de woorden 'staat stil' in combinatie met rijdende voertuigen is wellicht iets minder handig. Is dit geen mooie fotopagina geworden? Erg leuk dat ze hier een hele pagina aan besteden en hoe, met de Nederlandse driekleur prominent in beeld. Een echte 'bevrijdingspagina', waarop ook de burgemeester een plek kreeg - zittend op een motor uit WO...

CamperReisMagazine nr. 3 verschenen

Met drie artikelen kom ik weer behoorlijk aan bod in het nieuwe, mooie CamperReisMagazine. Een verhaal over de CamperElfstedentocht, een winterse beleving in Zuid-Spanje en een kleiner artikel over Torgau (aan de Elbe in Duitsland). Het hele artikel omvat vier pagina's - hier het voorbeeld van de eerste pagina van het artikel over de CamperElfstedentocht. In maart 2025 organiseren we er weer één.