Doorgaan naar hoofdcontent

Trondheim: een stad met een geschiedenis

Wat een mooi stukje Trondheim is dit! Huizen op palen. Ik knip en plak:

Trondheim heeft vele namen. Het wordt beschouwd als de stad van de studenten, de technologie, de cultuur, de fietsers en de culinaire kunst. De 30.000 studenten (waarvan velen aan de Noorse Universiteit van Wetenschap en Technologie studeren) hebben hun stempel op de stad gedrukt en dragen bij aan de hoge mate van innovatie en het bruisende culturele leven.
Dit geldt ook voor de vele festivals die plaatsvinden in Trondheim. De genres omvatten jazz, blues, kamermuziek, wereldmuziek, rock en pop. De bekendste is het St. Olav Festival, de grootste kerk van Noorwegen en een cultureel festival.
Het gezellige centrum van Trondheim is ideaal voor fietsers. Uitstekende fietspaden in en rondom de stad zorgen ervoor dat je snel overal kunt zijn. ’s Werelds eerste fietslift is gelegen in de idyllische oude stadje Bakklandet, wat bijzonder populair is bij bewoners en toeristen.
Een korte fietstocht van het centrum vind je het recreatiegebied Bymarka, dat uiterst geschikt is voor een dagje vissen of voor een heerlijke wandeling.
Bovendien kan Trondheim met recht een culinaire stad worden genoemd. Hier vind je de jaarlijkse voedsel en bier festivals, een voedselhal, de populaire boerenmarkt van Noorwegen, lokale brouwerijen en vele uitstekende restaurants die gespecialiseerd zijn in de regionale keuken.
Trondheim, voorheen Nidaros, was van 1030 tot 1217 de hoofdstad van Noorwegen. De stad speelde een belangrijke rol in de Noorse geschiedenis, en de kathedraal van Nidaros is al bijna 1000 jaar een populair bedevaartsoord.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Panorama mooi gebruikt in tijdschrift

Een enkele keer maak ik met de Fuji-camera X-T4 een panorama. Leuk om te doen, en ook leuk om te publiceren. Zoals hier in de net verschenen CamperReisMagazine bij mijn verhaal over Spanje. Het hele artikel  omvat zes pagina's, waarvan dit de eerste twee zijn.

Fotografie en vormgeving in krant

Een vormgever kan de mooiste foto verminken. In de ogen van de fotograaf althans. Ik kijk daar iets anders tegenaan: fotograferen is een proces, maar vormgeven is dat ook. Ik probeer goede foto's in te leveren, de vormgever probeert hiermee mooie pagina's te maken. En daarvoor kan het nodig zijn een stukje van een foto af te halen. Een foto bekijk je als een foto, een pagina als een pagina. (Snap je het nog?)  Deze voorpagina  bevat één foto, gemaakt met een lichte telelens om de groep voertuigen wat 'in elkaar' te drukken. Het was een liggende foto ( landscape) , die hier staande ( portrait) is gebruikt. De keuze van de woorden 'staat stil' in combinatie met rijdende voertuigen is wellicht iets minder handig. Is dit geen mooie fotopagina geworden? Erg leuk dat ze hier een hele pagina aan besteden en hoe, met de Nederlandse driekleur prominent in beeld. Een echte 'bevrijdingspagina', waarop ook de burgemeester een plek kreeg - zittend op een motor uit WO...

CamperReisMagazine nr. 3 verschenen

Met drie artikelen kom ik weer behoorlijk aan bod in het nieuwe, mooie CamperReisMagazine. Een verhaal over de CamperElfstedentocht, een winterse beleving in Zuid-Spanje en een kleiner artikel over Torgau (aan de Elbe in Duitsland). Het hele artikel omvat vier pagina's - hier het voorbeeld van de eerste pagina van het artikel over de CamperElfstedentocht. In maart 2025 organiseren we er weer één.