Doorgaan naar hoofdcontent

Fotograaf Dolf Toussaint (1924-2017) overleden

Nationaal Foto Persbureau
Fotograaf Dolf Toussaint aan het werk tijdens krakersrellen bij de ontruiming
van een pand in Amsterdam, 19 augustus 1980
 Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad
Op dinsdag 13 juni jl. is fotograaf Dolf Toussaint op 92-jarige leeftijd overleden. Dolf Toussaint werkte vanaf 1960 gedurende veertig jaar als fotograaf in Nederland en het buitenland. Hij trad op als een verslaglegger van zijn tijd, wilde met zijn fotografie “af en toe een voet tussen de deur van de tijd krijgen”. De veranderingen in de samenleving, buurten, steden en andere onderdelen van de maatschappij werden door hem vastgelegd. Het grootste deel van zijn fotografische nalatenschap wordt sinds 2016 bewaard in het Nationaal Archief.

Vastleggen ‘voordat het te laat was’
Dolf Toussaint werkte vanaf 1960 gedurende veertig jaar als fotograaf in Nederland en het buitenland. De geëngageerde Toussaint volgde nauwgezet de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Hij legde de veranderingen in de samenleving vast. En vooral wat die veranderingen voor de mensen die er woonden of werkten betekenden. Zijn eerste grote project ging over zijn buurt in Amsterdam, de Jordaan, en zijn bewoners, ‘voordat het te laat was’. Het fotoboek dat hierover in 1965 verscheen, De Jordaan, geldt nog steeds als een klassieker.

Grondlegger parlementaire fotografie
Naast de veranderingen in de steden, het boerenland en industriegebieden begon hij vanaf 1966 ook het politieke proces zoals zich dat op het Binnenhof voltrok als een van de eersten vast te leggen. Toussaint wist een heel nieuw, direct en levendig beeld te geven van de debatten, politieke overleggen en onderonsjes die zich in Den Haag afspeelden. Hij werd met zijn politieke foto’s de grondlegger van de parlementaire fotografie zoals we die nu kennen: direct en dynamisch.

Fotoarchief
Dolf Toussaint was een harde werker en ging eigenlijk nooit zonder camera de deur uit. In de periode 1960-2000 bouwde hij een enorm archief op. Zijn werk werd gepubliceerd in dagbladen en tijdschriften, zoals de Volkskrant, Het Parool en Vrij Nederland.  Het grootste deel van zijn fotografische nalatenschap wordt sinds 2016 bewaard in het Nationaal Archief. Het Amsterdamse deel van het archief, met name de foto’s van de Jordaan, ligt in het Stadsarchief Amsterdam dat volgend jaar een tentoonstelling aan Toussaint wijdt. In de tentoonstelling ‘Onderweg. Met de fotograaf op reis’ in het Nationaal Archief was vorig jaar al een serie afdrukken van foto’s uit Shanghai te zien. Het rijke archief van Toussaint krijgt in de komende jaren zowel een plek in de tentoonstellingen als op de website van het Nationaal Archief

Reacties

Populaire posts van deze blog

Panorama mooi gebruikt in tijdschrift

Een enkele keer maak ik met de Fuji-camera X-T4 een panorama. Leuk om te doen, en ook leuk om te publiceren. Zoals hier in de net verschenen CamperReisMagazine bij mijn verhaal over Spanje. Het hele artikel  omvat zes pagina's, waarvan dit de eerste twee zijn.

Fotografie en vormgeving in krant

Een vormgever kan de mooiste foto verminken. In de ogen van de fotograaf althans. Ik kijk daar iets anders tegenaan: fotograferen is een proces, maar vormgeven is dat ook. Ik probeer goede foto's in te leveren, de vormgever probeert hiermee mooie pagina's te maken. En daarvoor kan het nodig zijn een stukje van een foto af te halen. Een foto bekijk je als een foto, een pagina als een pagina. (Snap je het nog?)  Deze voorpagina  bevat één foto, gemaakt met een lichte telelens om de groep voertuigen wat 'in elkaar' te drukken. Het was een liggende foto ( landscape) , die hier staande ( portrait) is gebruikt. De keuze van de woorden 'staat stil' in combinatie met rijdende voertuigen is wellicht iets minder handig. Is dit geen mooie fotopagina geworden? Erg leuk dat ze hier een hele pagina aan besteden en hoe, met de Nederlandse driekleur prominent in beeld. Een echte 'bevrijdingspagina', waarop ook de burgemeester een plek kreeg - zittend op een motor uit WO...

CamperReisMagazine nr. 3 verschenen

Met drie artikelen kom ik weer behoorlijk aan bod in het nieuwe, mooie CamperReisMagazine. Een verhaal over de CamperElfstedentocht, een winterse beleving in Zuid-Spanje en een kleiner artikel over Torgau (aan de Elbe in Duitsland). Het hele artikel omvat vier pagina's - hier het voorbeeld van de eerste pagina van het artikel over de CamperElfstedentocht. In maart 2025 organiseren we er weer één.