24 juli 2024

Rondleiding Landgoed Wouwse Plantage

Door de diverse
historische gebouwen te transformeren naar comfortabele, energieneutrale huurwoningen, wil het landgoed zichzelf financieel in stand houden. Dat is de opgave waar het landgoed op dit moment mee bezig is.

Het productiebos
De Wouwse Plantage vindt zijn oorsprong omstreeks 1504. Het was daarmee het eerste productiebos in ons land. Het boomrijke gebied kende door de eeuwen heen diverse eigenaren. Halverwege de 18e eeuw liet Baron Pierre Joseph de Caters een zomerverblijf bouwen, gevolgd door diverse woningen, stallen en bijgebouwen. Deze folie-achtige gebouwen, gemaakt van hout en steen uit eigen productie, vormen vandaag de dag het decor van Plantage Centrum. De steenfabriek stond op de plek waar nu een groothandel in bouwmaterialen staat.
Sinds 1895
is het landgoed in handen van de Belgische familie Emsens. De huidige erfgenaam, de familie Speeckaert, spant zich in om het familie-erfgoed duurzaam te behouden. Deze zomer zijn er vier rondleidingen op woensdagmiddagen met mensen van de Heemkundevereniging.
 
De verzameling historische brandweervoertuigen is ontstaan uit hobby van een van de eigenaren.
De houtzaagmolen is nog altijd 'in bedrijf'. Wekelijks houden enkele vrijwilligers zich bezig met onderhoud en zagen.

Hieronder een kort filmpje met de zaagmachines in bedrijf.



Deze Engelse auto past prachtig in dit landschap. Heeft niets met het landgoed te maken maar ik vond het te leuk om niet vast te leggen.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten