02 juni 2024

Geen hand voor Russisch jurylid

Het Koningin Elisabeth concours in Brussel, viool dit jaar, is weer achter de rug. De hele week was het rechtstreeks op de (Belgische) tv te volgen. Op één avond na heb ik alles gezien. Zaterdagavond is dan de uitslag van de jury, iets na middernacht. De juryleden geven punten, maar hebben onderling geen overleg. Er mag niet over de kandidaten worden gesproken.

© Kon. Elisabethwedstrijd
Dmytro Udovychenko heeft dit jaar gewonnen. Hij ontvangt €25.000  en tal van concerten in België en het buitenland. Hij krijgt daarnaast de ‘Huggins’ 1708 Stradivarius voor vier jaar in bruikleen van de Japanse Nippon Music Foundation.

De deelnemers zitten acht dagen in afzondering voor de 'wedstrijd', zonder telefoon en televisie (alleen Netflix mogen ze kijken). Die tijd hebben ze nodig om een nieuw gecomponeerd werk in te studeren. Op hun kamer staat een vleugel. Ze mogen dag en nacht oefenen, de kamers zijn geluiddicht. Kortom: aan dat concours - met voorrondes en een halve finale - doe je niet zomaar mee! 

© Kon. Elisabethwedstrijd
Winnaar werd
dus een Oekraïense violist, op z'n 25e verjaardag nota bene. Na afloop geven de deelnemers alle juryleden een hand. De Oekraïner deed dat ook. Alleen het Russische jurylid moest het doen met een respectvolle hoofdknik: hij kreeg geen hand. Erg sterk.
De top drie was ook mijn top drie, alleen in een andere volgorde. Mijn nummer één was Elli Choi, die momenteel ook nog een bacheloropleiding economie en filosofie aan de Columbia University volgt. Haar DMITRY SHOSTAKOVICH 1e vioolconcert was werkelijk verbluffend.


Volgend jaar weer. Dan staat de piano centraal. Nog indrukwekkender, misschien wel. Daarnaast zijn er wedstrijden voor cello en zang. Er is vanuit de muziekwereld druk om hier ook blaasinstrumenten aan toe te voegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten