10 april 2024

Gotische zaal Raad van State

Een dagje naar Den Haag: heerlijk, met dit weer. Nou ja, de trein stopte niet in Den Haag HS, maar al in Rotterdam. Problemen in de tunnel van Delft. Maar geen nood: de metro bracht ons met slechts drie minuten vertraging naar Den Haag CS, ons geplande eindstation. Vanaf daar liepen we naar de Kneuterdijk. Koffie, klein lunchgerecht en daarna naar de Gotische zaal van de Raad van State. Waar de vermaarde organist Jos van der Kooy zou spelen op het Bätz-orgel, gebouwd in 1842 (koning Willem II). Na enkele verhuizingen kwam het in 1987 weer terug, na een grondige restauratie.

Zicht op de Hofvijver. Het Binnenhof wordt nog steeds grondig gerestaureerd. Tegen heel veel geld. Op de foto: vriendin Joke (l) en Chajah.

Alle foto's: telefoon Pixel 7.

Grote stad, je verwacht veel drukte op de mooiste plekken. Maar het Lange Voorhout in Den Haag hadden we vanmorgen bijna geheel voor onszelf.

Het Paleis Noordeinde, vandaag zonder balkonscène. Zelfs geen politicus gezien. Druk aan het formeren natuurlijk, op weg naar een extreem-rechts kabinet dat ons land de put in gaat helpen.
De standbeelden van Willem van Oranje in Den Haag zijn twee 19e-eeuwse gedenktekens ter nagedachtenis aan Willem van Oranje; het ruiterstandbeeld (1845) aan het Noordeinde [foto] en het standbeeld (1848) op het Plein. Het zijn de oudste standbeelden in de openbare ruimte van de hofstad en beide genieten bescherming als rijksmonument.
Tegenover het paleis Noordeinde kun je de tuin in van de Raad van State. Mooie beelden, mooi groen en een zonnewijzer.
De grote vergaderzaal van de Raad van State. Jos liet deze even aan ons zien. 

Het Torentje. Benieuwd wie daar straks kom te zitten. 

Jos van der Kooy gaf een fijne improvisatie weg op het mooie Bätz-orgel. Daarnaast klonken er liederen van Fanny Mendelssohn en Clara Schumann, gezongen door de alt Nicky Bouwens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten