31 januari 2024

Kasteel van Wouw

Heeft Wouw een kasteel? Nou, was dat maar waar. Wouw had ooit een kasteel, maar daarvoor moeten we enkele eeuwen terug in de tijd. Vijftiende eeuw, dat was zo'n beetje de periode waarin het werd gebouwd. In de zestiende eeuw brachten onder meer Karel de Vijfde, Erasmus en Philips de Tweede een bezoek aan het Kasteel van Wouw. Deze week deed ik het, samen met de hond die in het gezin van mijn dochter in Wouw woont.

Het Kasteel van Wouw was ooit het grootste van Nederland. Met een belangrijke militaire functie. Niet zo gek dus dat hier het oudste vuurwapen van Nederland door archeologen is gevonden. Nog tot 9 februari te zien in het Tongerlohuys in Roosendaal, waartoe Wouw behoort.

 Het Kasteel van Wouw maakt sinds kort deel uit van de Alliantie Zuiderwaterlinie. Doel: de verschillende elementen van de Zuiderwaterlinie uitbouwen tot een samenhangend cultuurhistorisch netwerk. Met de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen. 

Op weg naar het kasteel zag ik ook de eerste tekenen van het voorjaar. Heerlijk, laat maar komen. 

Tal van vrijwilligers zetten zich in om het Kasteel van Wouw weer 'zichtbaar' te maken. En er is met het jaar méér te zien!
Onder
Hondje Cody vermaakte zich uitstekend op het terrein van het Kasteel van Wouw.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten