01 februari 2024

Slikken van de Heen en Brouwersdam

Slikken van de Heen is een gebied in Zeeland met veel afwisseling in landschapstypes, flora en fauna. Het gebied bestaat uit voormalige zandplaten, slikken en schorren. Door het afsluiten van de Philipsdam in 1987 zijn de gebieden drooggevallen en ontzilt. Het bestaat uit een halfopen landschap, waarin bosrijke delen en open gedeelten elkaar afwisselen. De variatie in het gebied wordt bevorderd door begrazing met grote grazers: rode geuzen, wisenten en koniks. Tijdens mijn wandeling op 1 februari jl. zag ik alleen de wisenten helaas niet.

De rode geus, één van de drie grote grazers in dit gebied. Goed beschermd tegen het Hollandse klimaat: 's winters een dikkere vacht dan 's zomers.Een andere grote grazer is het konikpaard, waarvan ik vandaag zo'n tien exemplaren zag. Mooie, rustige dieren die lopen te grazen, al ziet het gras er niet al te fris en sappig uit. Deze Poolse paarden zijn voorbereid voor het landklimaat: ze redden zich hier dus zeker.

Na een succesvolle
aanbesteding heeft Staatsbosbeheer het informatiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam verkocht aan PiXFACTORY, een uitgeverij, opleidingsinstituut, evenementen-organisatie en webshop voor natuurfotografen en vogelaars. De belangrijkste labels zijn natuurfotografie.nl en vogelskijken.nl. De opening is gepland in juni, maar vandaag was er geen enkele activiteit waar te nemen.

De Philipsdam is
een onderdeel van de Deltawerken. Met de bouw van de Philipsdam werden de wateren Krammer en Volkerak direct afgesloten van de Oosterschelde. De Philipsdam loopt van de Grevelingendam naar Sint Philipsland - waarnaar de dam genoemd is - en is bewegwijzerd als N257. Vanaf 2017 is de dam voorzien van windturbines, het windpark Krammer. Het park bestaat uit 34 turbines met een totaal vermogen van 102 MW.

Vier camperplekken. Met een stroompaal: één keer drukken
voor een uur stroom (6 Amp.) Plus oplaadpalen voor eFietsen.
In 2021
is de uitkijktoren bij het Krammersluizencomplex vernieuwd als onderdeel van het grotere renovatieproject civiele werken Krammersluizen. Het terrein rondom de toren is voorzien van camperplekken, meubilair en oplaadpunten voor e-bikes.


Soms valt je oog ineens op een aardig beeld. Dan is haast geboden - en is het noodzakelijk je camera snel te kunnen instellen.

Natuurbeheer anno 2024. Rode geuzen, 'omlijst' door windmolens.

Je kunt hier van de grond eten. Ik weet niet wat deze man hier zoekt en hopelijk vindt. 

Windmolens overal in Zeeland. Op de voorgrond? Mosselkweek, vermoed ik.

Campers zijn er altijd rond de Brouwersdam. Doorgaans met een witte kentekenplaat. Deze is net terug uit Afrika, vermoed ik.
Lekker genieten van de zeelucht, de zon, de stilte...
Is dit niet de zwarte rotgans, de minst algemene van de drie soorten die wij hier kennen?
Deze brutale rakkers zie je overal waar mensen en vuilnisbakken zijn.
Strandlopers, er lopen er tientallen zo niet meer.
Ook de bontbekplevier liet zich vandaag zien. Geen opmerkingen:

Een reactie posten