08 december 2023

Uit het programma van de PVV [3]

In een serie wekelijkse blogberichtjes (vrijdagavond 21:30 uur) doe ik uit de doeken waar de PVV - de grootste politieke partij in de Tweede Kamer, onze volksvertegenwoordiging - voor staat. Althans, wat er in hun partijprogramma staat waarmee ze de verkiezingen van 2023 in zijn gegaan. Tegen het humaan behandelen van mensen die vluchten voor oorlog en geweld, tegen milieumaatregelen, tegen vrijheid van onderwijs, voor Rusland en tegen hulp aan Oekraïne, voor discriminatie en dus ook: programmapunten die indruisen tegen onze grondwet. Waarvan de eerste regels al in 1798 werden vastgelegd.

Vet gedrukt: de letterlijke tekst uit het PVV verkiezingsprogramma.

---

Niet-westerse allochtonen zijn gemiddeld 3 keer zo vaak verdacht van een misdrijf dan de autochtone Nederlander. Marokkanen zelfs 5 keer zo vaak en Somaliërs 6 keer zo vaak. Cijfers die er niet om liegen.


Het meer genuanceerde, dus moeilijker te begrijpen verhaal rond deze cijfers vind je hier. https://www.nu.nl/binnenland/6060159/waardoor-niet-westerse-nederlanders-vaker-voorkomen-in-criminaliteitscijfers.html

Dat Nederlanders met een niet-westerse achtergrond in de criminaliteitscijfers oververtegenwoordigd zijn, komt voornamelijk door (ongunstige) demografische en sociaal-economische factoren, zoals woonomgeving en inkomen, legt Jennissen uit. "Als je deze groep vergelijkt met een soortgelijke groep Nederlanders met dezelfde kenmerken, dan is er bijna geen verschil meer te zien."

Etnische minderheden worden door de politie vaker onderworpen aan politiecontroles dan witte Nederlanders. Volgens een rapport van Amnesty International Nederland wijst veel onderzoek erop dat de politie in Nederland proactief etnisch profileert.

Dit kan ertoe leiden dat Nederlanders met een niet-westerse achtergrond ook vaker als verdachte worden geregistreerd. Deze over-representatie in de cijfers kan vervolgens weer leiden tot nog meer etnische profilering. Het werkt als een vicieuze cirkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten