13 december 2023

Het is een feestweek! [2]

Rondom Fort Honswijk
Gisterenavond hebben we ons koest gehouden. Op de radio werd de Messiah van G.F. Händel rechtstreeks uit Eindhoven uitgezonden. Gespeeld door die Akademie für alte Musik Berlin, het geweldige enemble dat wij eerder de Matthäus Passion in het Concertgebouw hebben horen en zien uitvoeren. En vanmorgen konden we heel rustig opstarten: we hadden om twaalf uur een afspraak in Schalkwijk om te lunchen met twee bevriende echtparen die wij al heel lang kennen. De echtparen kenden elkaar alleen van 'horen zeggen', maar dat was geen enkele belemmering voor een gezellig samenzijn.

Na de lunch was het maar een kort ritje naar Fort Honswijk, waar een gids ons opwachtte voor een rondleiding. Eén gebouw konden we niet in, omdat daar zo'n 1500 vleermuizen (zeven soorten) hangen te overwinteren. De rondleiding was interessant! De geschiedenis in de 19e eeuw, de 'update' die nodig was omdat de wapens steeds verder reikten en... dat er nooit een schot is gevallen. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er mensen gevangen gezet - en die zijn heel slecht behandeld.
Sinds kort wordt het fort verhuurd aan een horeca-ondernemer die er onder meer hotelfaciliteiten in wil maken. Wat nog niet mee zal vallen: gezien het historisch karakter mag er praktisch niets aan binnen- en buitenkant worden gewijzigd. Er zijn nu al wel vergaderfaciliteiten en kantoorruimten - deels ook verhuurd.

Dit was in
het verleden de enige toegang tot het fort. Na de poort loopt het pad best een paar procenten naar beneden: de menner van paard en wagen met honderden kilo's lading moest dus wel tijdig remmen.

Bij de laatste renovatie werd deze tekening aangetroffen, gemaakt door gevangenen. Drie namen zijn doorgehaald - de namen van mensen die 'fout' in de oorlog waren geweest. Onze gids weet de bovenste doorgehaalde naam: "Mijn vader werkte met hem, in een ondergeschikte functie." 

We kregen binnen, maar ook buiten het fort uitleg. Met zo'n klein gezelschap is er ook alle ruimte voor vragen.

Na de rondleiding wandelden we om het fort heen terug naar onze auto's.

Op de parkeerplaats van het fort kwamen we deze camper tegen: een Russisch voertuig met 4x4 aandrijving. "Heerlijk om in te rijden." Hij was van plan een stuk te gaan wandelen met zijn hond en op de parkeerplek te overnachten. Een echte vrijbuiter dus.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten