30 oktober 2023

Grijs, grijzer... zwart

Een dag met een begrafenis. Een dag met een bericht van een heel goede vriend die ziek is en gewoon (..) niet verder wil leven. Een dag met grijs en grauw weer. Toch maar even met de fiets het oude centrum van Culemborg in. Het is vochtig, de straten zijn nat. Eenmaal in de stad begint het te regenen. 30 oktober 2023. Van zulke dagen wil je er niet te veel hebben. Geen één, liefst.

Met die goede vriend heb ik veel gereisd. Allebei op onze motorfiets. Hij stond en reed vaak 'model' voor de foto's die ik voor het blad Moto73 maakte. We reden door heel Europa. We leerden elkaar kennen in Zuid-Afrika. Naast motorrijden hadden we meer gemeenschappelijke interesses: fotograferen, klassieke muziek, Scandinavische krimi's (we waren 'bij Wallander'!). In het buitenland parkeerden we vaak op P's voor motorfietsen. 'Dat ze dat in NL niet hebben', zeiden we regelmatig tegen elkaar. Maar wat zie ik vanmiddag in Culemborg?
De laatste rit die we samen deden was Corsica. In 2013, tien jaar geleden. Toen kreeg hij zoveel last van zijn knieën dat hij besloot te stoppen met motorrijden. Nee, dat kwam niet omdat we vanuit Marseille in één ruk door reden naar huis. Voor hem (Heerenveen) nòg verder dan voor mij (Roosendaal toen).
Culemborg (vroeger ook wel en plaatselijk thans nog Kuilenburg of Kuylenburgh genaamd) is een stad en gemeente in de Neder-Betuwe, in Gelderland. De gemeente telt 30.000 inwoners. De oudste vermelding van Culemborg dateert uit 1281: de plaats werd toen Culenburgh genoemd. In de loop der tijd zijn diverse varianten in gebruik geweest: Kulenborch (1305), Culenborgh (1353), Colemborch (1363), Culemborch (1472). Het eerste deel van de naam verwijst naar een kuil, oftewel een plas water die is ontstaan bij een dijkdoorbraak (vergelijkbaar met een wiel of kolk). Het tweede deel verwijst naar de burcht die rond 1270 nabij de kuil was gebouwd. De naam Culemborg betekent dus 'burcht aan de kuil'.Geen opmerkingen:

Een reactie posten