10 september 2023

Haarlem, St. Bavo, Bach en Jos

Het prachtige orgel in de St. Bavo
De avond van zaterdag 9 september was een gedenkwaardige. Sowieso was het een bijzondere dag in Haarlem - waar we met de bus vanaf Camperpark N205 in Vijfhuizen in een wip zijn. Topverbinding is dat! Ons doel op deze Monumentendag: een lunchconcert in de St. Bavo op het schitterende Müllerorgel (1738 in gebruik genomen).


Dankzij Monumentendag was er op veel plaatsen in de stad iets te doen. In de St. Bavo traden ook koren op, of ten minste één koor. 


Onze pas getrouwde zoon Ruben en zijn echtgenote Arijana vergezelden ons die middag. In de trouwzaal van het historische stadhuis van Haarlem deden ze het nog eens dunnetjes over... met zijn moeder als enige getuige.

We passeerden ook de voormalige Philharmonie, tegenwoordig Phil. geheten. (Je moet wat na 150 jaar.) Om vijf uur was de bar hier dicht en de grote zaal gesloten: dubbele tegenvaller.

Na het diner waren we in afwachting van organist Jos van der Kooy. Hij zou ons het orgel in de St. Bavo 'van dichtbij' laten zien (en misschien horen...?).


Heerlijke uitleg gaf Jos over het orgel: hij was hier lang stadsorganist. De kerk was verder verlaten: Jos heeft een sleutel van een zij-ingang. Als slot speelde hij het eerste deel van BWB 565 van Bach: het was een favoriet stuk van mijn vader. Dat was dus een heel bijzonder moment...
Benieuwd naar dat stuk? Klik hier: https://www.youtube.com/watch?v=Nnuq9PXbywA


Geen opmerkingen:

Een reactie posten