13 december 2021

Wandelen rond de Moerputten

Moerputten   
Er was rekening gehouden met een
uitbreiding naar dubbel spoor.

Ten westen van Den Bosch, tussen de Vlijmenseweg en de Deutersestraat, ligt het natuurgebied De Moerputten. De Moerputtenbrug, ook wel Moerputtenspoorbrug, was een spoorbrug in Noord-Brabant over de veenplas Lange Putten in het huidige  natuurgebied Moerputten. Hij was onderdeel van de Langstraatspoorlijn. 

Voetgangers   De brug is sinds de eeuwwisseling een voetgangersbrug die deel uitmaakt van het Halve Zolenpad. Aan de Moerputtenspoorbrug is vanaf het najaar van 1881 tot 1887 gebouwd. Pas eind 1890 reden er over deze brug dagelijks treinen tussen ’s-Hertogenbosch en Geertruidenberg (- Lage Zwaluwe). Bij de bouw had men rekening gehouden met een eventuele spoorverdubbeling. De 35 bakstenen pijlers zijn breed genoeg uitgevoerd voor een tweede ijzeren brugdeel. De lijn is echter tot aan de sluiting in 1972 altijd enkelsporig gebleven.
Na aanvankelijke plannen tot sloop werd de brug in 1995 een rijksmonument en in 1997 heeft Staatsbosbeheer de brug aangekocht. Er volgde een proefrestauratie, gevolgd door een volledige restauratie. In mei 2011 werd de brug definitief heropend voor wandelaars. Meer beelden hieronder. Of bekijk een kort filmpje

Bij de restauratie is 9.000 liter verf gebruikt om de brug weer
terug te brengen in de oorspronkelijke kleur: okergeel.
Hier en daar lijkt het wel een kleine overstroming...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten