15 december 2021

De 'Koepelroute': heerlijke, afwisselende maar wel natte wandelroute

Startpunt: Herberg 't Pannehûske
Roosendaalsebaan 4, 4885 JK Achtmaal
Turf   De koepelroute is een afwisselende wandeling tussen Schijf, Achtmaal en Zundert. De landgoederen zijn ontstaan als ontginningen van een voor de turfwinning afgegraven hoogveengebied. 

Holst   Tijdens deze wandeling passeerde ik de beroemde theekoepel van Henriëtte Roland Holst waar zij beroemde gasten ontving zoals Herman Gorter en H.P. Berlage.


Schout   
Landgoed Wallsteijn is rond 1800 aangelegd door Frederik van de Wall, schout (burgemeester) van Zundert. Het landhuis en de aangrenzende tuin zijn particulier bezit. Het overige deel van het landgoed is opengesteld voor wandelaars.
 
Zang   Het landgoed Wallsteijn staat bekend om de nachtegalen. De zang kun je horen van half april tot vaak in augustus.

Van Gogh   
De bekendste persoon die zich heeft laten inspireren door de prachtige natuur in dit gebied is Vincent van Gogh, die in deze omgeving is opgegroeid. 

Heimwee   Het citaat op de steen die hier ligt, komt uit een van de brieven die Vincent van Gogh aan zijn broer Theo schreef: ‘ik heb een altijd durend heimwee naar hei en masthout’. Op deze plek heb je links en rechts het beeld hoe Brabant er lange tijd uit heeft gezien. Veel heide, met her en der een vliegden er bovenop, soms een houtwalletje een kleine bosje en tussendoor wat struikjes en pijpenstrootje.

Nat   De route is afwisselend bos en juist meer open. Verder loop je grotendeels onverhard: ook fijn. Goede en waterdichte schoenen zijn wel nodig, wil je geen natte voeten krijgen.








Herfst   Hier en daar vind ik nog een restje kleurrijke herfst.

Natuurmonumenten   Naast landgoed Wallsteijn wandel je over deze terreinen van Natuurmonumenten op deze route.

Holst   Waarom dit de koepelroute heet? Ik kom vandaag vier theekoepels tegen. Waaronder die van Henriette Roland Holst (1869 – 1952). Zij was een Nederlandse dichteres en socialiste. Met haar echtgenoot had zij hier een vakantiewoning - nu te huur via Natuurmonumenten. Weekendje in januari (4  personen, 2 slaapkamers, badkamer): bijna 700 euro.

Schapenras   Het Drents heideschaap is het oudste schapenras in West-Europa, aldus de Nederlandse Fokkersvereniging "het Drents Heideschaap". Migranten brachten het ras waarschijnlijk vanuit Frankrijk mee naar Nederland, waar het al vanaf 4000 v.Chr voorkomt, met name in Drenthe.

Open   Huize Wallsteijn. Gebouw en tuinen privé, het landgoed is voor wandelaars opengesteld.

Ganzen   Regelmatig passeer je plassen, vennen, ondiep water. In de verte hoor je vaak ganzen. Boven me regelmatig een buizerd.

















Dit is de route. Wil je het gpx-bestand hebben? Dat kan, stuur een e-mail naar gpx@willemlaros.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten