06 november 2021

Herfst - ook dichtbij is het mooi

Trudeau   We reden onlangs naar het meest zuidoostelijke puntje van Duitsland (Berchtesgadener Alpen) voor de herfst. En naar Beekbergen en Oisterwijk. Maar bij ons om de hoek is ook (loof)bos en daar wordt het ook herfst. En wat te denken van de Engelse en Canadese begraafplaatsen hier, met de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (Slag om de Schelde vooral). Onlangs bezocht de Canadese premier Justin Trudeau de begraafplaats, op weg naar de milieuconferentie in Glasgow. 

Na de oorlog   Een paar keer per jaar kom ik hier - we wonen tenslotte vlakbij. In elk seizoen is het er indrukwekkend, maar de herfst komt het best overeen met de somberte die past bij zo'n plek. Elke keer weer zie ik de namen van al die jonge mannen, die stuk voor stuk  mooie plannen hadden met hun leven 'na de oorlog'. Maar voor hen is er nooit een 'na de oorlog' gekomen... 

Kransen   Trudeau legde ook een krans, en hij niet alleen. Het doet me goed te zien dat er ook Duitse kransen waren gelegd. Zij waren weliswaar de oorzaak van al deze ellende, maar de meeste gewone Duitsers wilden toen en nu ook niets liever dan een gewoon leven.
Statief   De herfst, op loopafstand van onze voordeur. Zaterdagmiddag, een enkele wandelaar is onderweg. En drie vrouwen, gewapend met camera 'op jacht naar paddenstoelen'. Zonder statief? "Ja, paddenstoelen kan zonder statief." Ik ga dat daar niet tegenspreken...
Kringloop   Wat een prachtige kringloop is het toch: jong blad, oud blad, gevallen blad, voedingsstof. Jaar in jaar uit.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten