22 december 2018

Hesketh: motorfiets en hond

Hesketh is de naam van een kasteelheer in Engeland. In de buurt van het circuit van Silverstone bezat hij destijds - en wie weet nog steeds - een prachtig kasteel. Toen het met de Engelse motorfietsindustrie slechter en slechter ging besloot lord Hesketh een eigen motorfiets te ontwerpen en op de markt te brengen. Dat werd deze Hesketh V1000. Het moest de Rolls Royce onder de motorfietsen worden. Meerdere laklagen, prachtig V-blok met twee cilinders en uiteraard ongekende rijeigenschappen.
Ik meen te weten dat er zo'n 150 van deze machines zijn geproduceerd. Onverkoopbaar, want veel te duur. Rond de 50.000 gulden destijds: dat gaf niemand voor een motorfiets uit.

Het bijzondere van het verhaal is verder dat ik de eerste Nederlandse journalist was die lord Hesketh interviewde over zijn 'motor-kindje'. En ik mocht er ook een piepklein stukje op rijden, nog voor de introductie. Dat werd een enorm verhaal in het motorblad dat mij op pad had gestuurd. Moto73 of Motor, dat weet ik geeneens meer.

Toen wij zo'n 22 jaar geleden een hond namen was dat een collie, een Schotse herder. Een 'Lassie' dus. Onze hond kreeg de naam... Hesketh. Want ik vond en vindt de collie wel iets adellijks hebben. Enigszins afstandelijk, rustig, de kat uit de boom kijkend.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten