Samen met twee fotomaten wandelde ik onlangs rond de vennen in Oisterwijk. Een prachtig gebied met een enorme geschiedenis. De vennen van Oisterwijk zijn ontstaan in de afgelopen duizenden jaren door een combinatie van natuurlijke processen en menselijke invloed. De belangrijkste factoren die hebben bijgedragen aan de vorming van deze vennen zijn:
Pleistocene ijstijden: Tijdens de laatste ijstijd, de Weichsel-ijstijd, die ongeveer 115.000 tot 11.000 jaar geleden plaatsvond, werden grote delen van Nederland bedekt met ijs. Het smeltwater van de ijskappen en de afzetting van zand en grind hebben bijgedragen aan de vorming van het huidige landschap.
Verlanding: Na de ijstijden ontstonden er door het veranderen van het klimaat veengebieden. Water dat zich ophoopte in laaggelegen gebieden, leidde tot de vorming van moerassen en vennen. De verlanding, waarbij het water zich vulde met plantenresten en sedimenten, resulteerde in de vorming van vennen.
Menselijke invloed: Door de eeuwen heen hebben mensen het gebied bewerkt voor landbouw en veeteelt. Dit heeft invloed gehad op de hydrologie van de regio en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de vennen. Daarnaast zijn er ook herstelmaatregelen genomen om de ecologische waarde van de vennen te behouden en te verbeteren.
In deze periode is het wel wandelen met een lichte handicap: er zijn veel plekken waar je maar met moeite droge voeten houdt, als je geen goede schoenen draagt. De route is net geen 10km lang en is voorzien van kleine, blauwe pijltjes. Wij startten bij het Fletcherhotel in Oisterwijk, waar je ook wat kan nuttigen en waar je je auto kan parkeren.
De vennen van Oisterwijk vormen een belangrijk natuurgebied met een rijke biodiversiteit, waar heel veel verschillende plant- en diersoorten leven. Ze zijn ook waardevol voor recreatie en toerisme.
Onderweg kom je langs Boshuis Venkraai. (Ma t/m Za van 10.00 tot uiterlijk 19.00 uur, zondag van 9.00 tot uiterlijk 19.00 uur.) Heerlijk om daar even wat te drinken, binnen of buiten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten