29 maart 2024

Uit het programma van de PVV [19]

In een serie wekelijkse blogberichtjes (vrijdagavond 21:30 uur) doe ik uit de doeken waar de PVV - de grootste politieke partij in de Tweede Kamer, onze volksvertegenwoordiging - voor staat. Althans, wat er in hun partijprogramma staat waarmee ze de verkiezingen van 2023 in zijn gegaan. Tegen het humaan behandelen van mensen die vluchten voor oorlog en geweld, tegen milieumaatregelen, tegen vrijheid van onderwijs, voor Rusland en tegen hulp aan Oekraïne, voor discriminatie en dus ook: programmapunten die indruisen tegen onze grondwet. Waarvan de eerste regels al in 1798 werden vastgelegd.


Vet gedrukt: de letterlijke tekst uit het PVV verkiezingsprogramma.

---

Handen af van onze tradities: Zwarte Piet blijft

Het handhaven van Zwarte Piet heeft vooral invloed op mensen van kleur, met name de zwarte gemeenschap. Zwarte Piet wordt al langere tijd als kwetsend en racistisch ervaren, omdat het stereotype beeld van de karakter racistische kenmerken bevat zoals zwarte schmink, kroeshaar, rode lippen en gouden oorbellen. Deze kenmerken zijn gebaseerd op racistische stereotypen van zwarte mensen uit het koloniale verleden.

Voor mensen van kleur kan Zwarte Piet een pijnlijke herinnering zijn aan discriminatie, ongelijkheid en racisme die ze in hun dagelijks leven ervaren. Het handhaven van Zwarte Piet kan bijdragen aan het in stand houden van een cultuur van uitsluiting en het afwijzen van de erkenning van de gevoelens en ervaringen van mensen van kleur.
Het handhaven van Zwarte Piet heeft echter ook invloed op de samenleving als geheel. In Nederland is er een groeiend bewustzijn van het belang van inclusiviteit en het bestrijden van racisme. Het debat rondom Zwarte Piet heeft geleid tot verdeeldheid en spanningen binnen de samenleving. Het handhaven van een figuur die door een aanzienlijk deel van de bevolking als racistisch wordt ervaren, kan de sociale cohesie en tolerantie in de samenleving ondermijnen.

Het is belangrijk om te erkennen dat het pleiten voor de verandering van Zwarte Piet niet betekent dat alle mensen die traditioneel aanhangers zijn van Zwarte Piet racistisch zijn. Het gaat erom bewustzijn te creëren over de impact van bepaalde tradities en symbolen op minderheidsgroepen en om te streven naar een inclusieve en respectvolle samenleving voor iedereen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten