29 december 2023

Uit het programma van de PVV [6]

De echte cijfers
In een serie wekelijkse blogberichtjes (vrijdagavond 21:30 uur) doe ik uit de doeken waar de PVV - de grootste politieke partij in de Tweede Kamer, onze volksvertegenwoordiging - voor staat. Althans, wat er in hun partijprogramma staat waarmee ze de verkiezingen van 2023 in zijn gegaan. Tegen het humaan behandelen van mensen die vluchten voor oorlog en geweld, tegen milieumaatregelen, tegen vrijheid van onderwijs, voor Rusland en tegen hulp aan Oekraïne, voor discriminatie en dus ook: programmapunten die indruisen tegen onze grondwet. Waarvan de eerste regels al in 1798 werden vastgelegd.


Vet gedrukt: de letterlijke tekst uit het PVV verkiezingsprogramma.

---

Van alle woningen die de komende jaren bijgebouwd zullen worden, is maar liefst 75% bedoeld voor migranten. Dat is complete waanzin. Tegen het opengrenzenbeleid en de enorme bevolkingsgroei valt simpelweg niet op te bouwen!


De voor de hand liggende gedachte bij het lezen van de bewering is dat de komende jaren drie van de vier te bouwen woningen zijn bedoeld voor migranten. Dat is niet juist.

Als het zo is dat de PVV zich met het gebruik van het werkwoord ‘bijbouwen’ alleen richt op de woningbouw die te maken heeft met de bevolkingsgroei is de bewering niet per se onwaar. Als de migranten komen zoals door minister De Jonge genoemd, zullen ze ergens moeten wonen. Er is geen exact percentage te geven, maar het gaat in elk geval om een fors aandeel.

Deze factcheck is voorgelegd aan de PVV. Daar is niet op gereageerd.
De volledige uitleg: https://www.bndestem.nl/politiek/factcheck-bouwen-we-voornamelijk-voor-migranten-zoals-geert-wilders-beweert~a998d13d/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

Deze factcheck is uitgevoerd in het kader van de gezamenlijke factcheckmarathon van het AD, de aangesloten regiotitels, Nieuwscheckers en Pointer (KRO-NCRV) in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten