22 november 2023

Stemrondje van 7,5 km

22 november 2023: stemmen. Natuurlijk stemmen wij. Dankzij de kiezerspas kan dat ook hier, in Culemborg, waar we tijdelijk verblijven. Nog een week trouwens, dan rijden we richting ons nieuwe appartement dat op 30 november wordt opgeleverd.

Op de foto hiernaast wordt duidelijk dat kunnen stemmen in vrijheid heel bijzonder is. In de jaren '40-'45 van de vorige eeuw lag dat wel even anders. En in veel andere landen is dat nog steeds heel anders. Neem alleen Rusland en China maar, waar een dictator het voor het zeggen heeft.

We begonnen ons rondje langs de Lek, en dichtbij Fort Everdingen. Hier en daar nog wat zompig, maar over het algemeen goed te doen. Na het stemmen in een school liepen we via een andere route weer terug naar 'huis'. Waar ik nog even de houtkachel aan deed. Ja, ik weet het. Maar het wordt een lange, kille verkiezingsavond met een uitslag die een normaal mens doet rillen. Dus het moet maar een keer.

[Alle foto's: telefoon Pixel 7]


Direct langs de Lek kwamen we diverse paddenstoelen tegen. Dit is wel een heel mooi 'setje'.

Is dit ook geen prachtig exemplaar? Met de telefoon in de Portret stand krijg je een mooie, vage achtergrond. 'Net echt' toch?

Het is hier heerlijk wandelen langs de uiterwaarden van de Lek. Ook in de herfst.

Af en toe kom je langs bomen die hier al even staan. Links de Lek. We lopen hier in de richting van Caatje aan de Lek, een heerlijk restaurant dat in deze periode alleen van donderdag tot en met zondag is geopend. We passeren een oude hoogstamboomgaard, ooit toebehorend aan een klooster en bestemd voor arme mensen. Zij mochten hier gratis fruit voor eigen gebruik plukken. In de boomgaard lopen schapen.

Een muskusrattenbestrijder die we tegenkwamen vertelde dat het hier met het aantal muskusratten wel meevalt. Bevers echter zijn er in overvloed. En de gaten in de dijk die bevers graven zijn vele malen groter dan die van muskusratten.






En dan: koffie, met een Culemborgse brok (speculaas). Het houtkacheltje aan. Wij zijn klaar voor een lange verkiezingsavond. Als die maar goed afloopt. Als Wilders' PVV vanavond de grootste partij wordt, wordt emigreren een serieuze optie. Want in zo'n land wil je toch niet leven? 














Geen opmerkingen:

Een reactie posten