23 november 2023

Een partij zonder leden regeert straks

De slogans
"Eigen volk eerst" en "Vol is vol" werden in 1986 geïntroduceerd door Janmaat en zijn Centrumpartij. En nu dus, in 2023, door Geert Wilders.

De Centrumpartij ging in 1981 de parlementsverkiezingen in met het verkiezingsprogramma "Niet rechts, niet links", dat het doel van de partij onder meer omschreef als "ons verzet tegen massa-immigratie naar ons overbevolkte land". Lijsttrekker werd Hans Janmaat, bijgestaan door onder meer Nico Konst en oud-PvdA-prominent Wim Bruyn. Bij deze Tweede Kamerverkiezingen van 1981 haalde de partij geen zetel.

Na de verkiezingen begon de partij zich voor te bereiden op de Tweede Kamerverkiezingen van 1982. De partij bediende zich van de leuzen "Niet rechts, niet links" en "Nederland is overvol", en profileerde zich nadrukkelijk als een partij die opkwam voor de Nederlandse identiteit en soevereiniteit, maar niet extreem was. De partij vreesde onder meer voor banenverlies aan "goedkope" buitenlanders en bestreed fel de algemeen beleden positieve discriminatie waarvan zij voor autochtone Nederlanders achterstelling bij wonen en werken voorzag. Op den duur werd ontwrichting van de gehele Nederlandse samenleving geducht. Dit sloeg redelijk aan en de partij behaalde bij de verkiezingen 0,8% van de stemmen, wat voldoende was voor één Kamerzetel. Hoewel de verontwaardiging onder sommige Nederlanders groot was, nam voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een nationalistisch politicus zitting in de Tweede Kamer: Hans Janmaat. 

Laten we hopen dat het met Wilders net zo afloopt als met Janmaat. We hebben er domweg niets van geleerd. We zijn overgeleverd aan een niet-democratische partij zonder leden, met een voorman die alles bepaalt en een goede vriend is van Rusland. In Duitsland mag een partij zonder leden, zonder een democratische structuur, niet eens aan de verkiezingen deelnemen. Kunnen wij nog wel iets van leren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten