01 januari 2023

Gelukkig Nieuwjaar!

2023   Het is zojuist 1 januari geworden: het juiste moment om een ieder het allerbeste te wensen voor het voor ons liggende jaar. Gelukkig Nieuwjaar!

Kanonnenvoer   We zijn het nieuwe jaar ingegaan met een oorlog dichtbij. Rusland viel Oekraïne binnen, maar intussen is het eigenlijk al veel meer geworden: het is Rusland tegen in elk geval de wapens van het westen. Rond de jaarwisseling zijn er volgens vele deskundigen zeker 100.000 Russische soldaten omgekomen. Het aantal aan Oekraïnse zijde is minder, maar nog steeds aanzienlijk. Het leed voor de bevolking van Oekraïne is onbeschrijfelijk: voor velen is het een winter zonder stroom, verwarming, water...

Onderhandelingen   De enige uitweg uit deze oorlog - Poetin noemt het intussen ook af en toe zo, hoewel dat volgens zijn eigen regels strafbaar is - is of een bloedige veldslag, of het zijn onderhandelingen. Laten we hopen op dat laatste. Al is die kans klein: Oekraïne wil het bezette gebied terug, inclusief de Krim, plus herstelbetalingen. Net als Duitsland die opgelegd kreeg na de Eerste Wereldoorlog. We kennen trouwens de gevolgen daarvan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten