18 januari 2022

Tiengemeten in de mist

Bij ons vertrek om 15:10 uur bereikten de 
eerste zonnestralen voorzichtig de aarde
Mist   Hoe dichter ik vanmorgen Nieuwendijk naderde, hoe mistiger het werd. Online waren de kaartjes voor de overtocht al gekocht en wordt het fotograferen niks, dan resteert nog altijd een gezonde dag wandelen. Varen maar, veerman Huib! Behalve fotomaat Adrie en ik waren er nog twee wandelaarsters die we ook op de boot terug weer ontmoetten: met z'n vieren hadden we vandaag het eiland voor onszelf.

Vuile Gat   Op weg naar Tiengemeten met de grote veerboot: terug moest er een auto mee. Op het Vuile Gat - zo heet het water tussen vasteland en eiland: het kan hier door de wind aardig spoken - was door de mist amper iets te zien.

Apparatuur   Op weg naar Tiengemeten voeren we langs deze vissers. In de wind, in de mist - dan ben je wel liefhebber. De mannen hebben aardig wat apparatuur aan boord: waar zou dat voor dienen?

Dames   Op Tiengemeten grazen zo'n 160 Schotse hooglanders - allemaal koeien. Stieren en dus kalfjes zorgen maar voor onrust, ook richting wandelaars.

Zelfredzaam   Schotse hooglanders zijn robuust: ze kunnen zich onder schrale omstandigheden het hele jaar zelfstandig in het gebied redden. Ze hebben een dikke vacht met lange haren. Daarnaast zijn ze publieksvriendelijk (afstandelijk en rustig) en doen het goed qua gezondheid goed in het type natuur van Tiengemeten. 

Alleseters   Ze eten in de lente alles wat op komt, zoals het jonge riet. In de zomer smikkelen ze graag van het gras en klaver en in de herfst van wat daar nog van over is. In de winter vullen ze hun maag met wilgen en vlier. In de zomer eten ze zich vol, zodat ze de winter ook kunnen doorstaan. (tekst: Natuurmonumenten)

Zonder kop   Naast leven is er ook de dood. De resten van een stevige vis en een haas zagen we. Af en toe vindt men ook een haas zonder kop: dan is de visarend langs geweest...

Een karakteristieke boom. Ik fotografeerde deze al vaak - en nu eens met de 55-200 mm en in de onscherpte.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten