13 november 2020

Verkeerd signaal vuurwerkbranche

Allemachtig, wat een onzintekst van de vuurwerkbranche gisteren in paginagrote advertenties in in elk geval Trouw en Volkskrant. Of we dan ook maar moeten stoppen met fietsen om het zorgpersoneel te ontlasten.

Ja, met zulke redeneringen kom je er wel. De ongevallen die het dagelijks bestaan nu eenmaal vergen vergelijken met het totaal overbodige, éénmalige afsteken van vuurwerk met als gevolg een al even overbodige toename van het aantal ziekenhuisopnamen in één keer. Nog even los van de ellende die dat al oplevert: ogen, vingers van doorgaans jonge mensen (mannen en jongens doorgaans: vrouwen en meisjes zijn verstandiger op die leeftijd, vermoed ik).

De advertentie vind ik een aanfluiting. De opstellers kunnen misschien ook zoiets bedenken voor de nertsenfokkers. De pandemie is toch veroorzaakt door vleermuizen? Laten we alle grotten en ruïnes in Nederland vrij maken van vleermuizen!

Nee, vuurwerkverkopers. Het is een dramatisch verkeerd signaal dat jullie hiermee afgeven. Ik begrijp best de financiële zorgen die jullie hebben. Maar daar is een oplossing voor. Voor ontplofte ogen en afgerukte vingers niet. Heel veel mensen zijn blij met de rust. Blij dat ze in december naar buiten kunnen zonder angst voor vuurwerk. En denk ook aan al die huisdieren die trillend van angst niet naar buiten te slaan zijn rond de jaarwisseling.

Ik hoop van harte dat de regering vandaag een verstandig besluit neemt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten