15 oktober 2020

Het 'liberalisme' faalt - corona-klungels


Pijnlijk, als een buitenstaander naar ons Nederlanders kijkt. Ben Coates is Brits, sinds tien jaar Nederlander. Hij is econoom, politiek adviseur en journalist.

Individualisme. Voor mijn part 'liberalisme', al doe je dat daarmee tekort. Maar dat is wat er al jaren gaande is in ons land. Je komt het overal tegen. Als je een opmerking maakt over luid praten in een stiltecoupé kun je de colère krijgen. Vrijwel iedereen loopt tegenwoordig met oortjes in: schijt aan de omgeving, het is mijn wereld.

Dat keer je zo maar niet om. In een samenleving met mensen die oog hebben voor elkaar. Mensen die begrijpen dat de vrijheid van de één de onvrijheid van een ander kan betekenen. Als iedereen zich aan de regels houdt kan ik wel... 

Corona-klungels noem ik het, de mensen die gisterenavond op het Plein in Den Haag een feestje vierden - tot tien uur. Primitieve egoïsten. Maar dat zeggen verandert niets. Verhardt alleen. Splijt. Gedragsdeskundigen moeten ons de weg wijzen. Zitten die eigenlijk wel in het OMT?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten