15 november 2019

Kraanvogels en natuur(fotografie)

Op dit moment ben ik, net als in 2017, bij het Lac du Der in Frankrijk. Het grootste, kunstmatige meer in Europa, in de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkeld om het niveau van de Seine te beheersen. In delen van Parijs had men tot die tijd regelmatig natte voeten...

Kraanvogels trekken in het voorjaar van het zuiden naar het hoge noorden, in het najaar volgen ze de omgekeerde route. Het Lac du Der is door de vogels ontdekt als een veilige rustplaats: even op krachten komen, even wat eten in de omgeving. En dan weer verder.
Om welke aantallen het gaat aan dit meer is vrij nauwkeurig bekend: elke paar dagen vindt er een telling plaats door vogelaars die rond het meer staan. Op 3 november jl. werd een nieuw record gevestigd, met 268.120 dieren.

De trek houdt aan tot begin, soms half december. In elk derde weekend van november vindt aan het meer tevens een grote natuurfototentoonstelling plaats. En natuurlijk kun je zelf met de camera op stap om van alles te fotograferen. Kraanvogels staan hoog op het wensenlijstje, maar deze zijn uiterst schuw...

Een aantal foto's die ik in 2017 maakte - met Canon - vind je hieronder. Dit jaar ga ik met Fuji-spullen op pad.Geen opmerkingen:

Een reactie posten