21 november 2017

Lac du Der: kraanvogelsHet afgelopen weekend brachten we met vijf (natuur)fotoliefhebbers een bezoek aan het Lac du Der in Frankrijk, bij Montier-en-Der, zo'n 75 km ten zuidoosten van Reims. Het grote, in de jaren zestig aangelegde meer dient als reservoir voor de Seine. In de herfst staat het meer goeddeels leeg, in de zomer stroomt het weer vol. De kraanvogels, reizend van noord naar zuid (en in het voorjaar andersom), ontdekten het drooggevallen meer bij toeval als een ideale plek om even uit te rusten. En dat is voor natuurliefhebbers het signaal om in grote aantallen hier naar toe te komen voor een bezoek aan dit prachtige spektakel. Want de kraanvogels zien is al geweldig, maar het geluid erbij... dat moet je ervaren.


Kraanvogelks vastleggen is het werk voor lange telelenzen en statief. En verrekijkers. Want schuw zijn ze.
Veel campers, merkte ik nu trouwens ook: nog nooit eerder zag ik er zoveel, op nieuw aangelegde camperplekken langs het meer.

Fototentoonstelling
Het derde weekend van november is er tevens een grote, internationale natuurfototentoonstelling in Montier-en-Der, iets ten zuiden van het meer. Een prima combinatie dus, waar je wel een lang weekend zoet mee bent.

Rond het meer loopt een dijk, toegankelijk voor voetgangers en fietsers, en hier en daar ook een stukje met de auto. Rond half acht begint het spektakel in de ochtend, als de honderden, soms duizenden 'kranen' opstijgen om te gaan eten op de landerijen rondom het meer. De boeren krijgen subsidie om het graan wat langer te laten liggen en dus later te ploegen. Vanaf vier uur 's middags landen de vogels weer op de droog gevallen stukken in het meer. Hier en daar zijn kijkhutten, maar je kunt het op veel plekken goed zien.

Gedenksteen
Door de aanleg van het meer moesten er drie dorpjes worden ontruimd. Bij de kerk staat een 'gedenksteen' als eerbetoon aan de bewoners die toen moesten verhuizen. Dat waren er enkele honderden.

Alle foto's: © Willem D A Laros
Overal rond het meer staan in het derde weekend van november natuurfoto's.

Kraanvogels, maar ook andere dieren hebben hun weg naar het meer gevonden. Inclusief beverratten.

Enorme poster van een foto, die ook op het natuurfotofestival was te bewonderen.

Kraanvogels, bij het laatste zonlicht van die dag.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten