21 februari 2017

FOTObespreking [1]

Een nieuw initiatief, een nieuwe rubriek. Op verzoek bespreek ik foto's van een ieder die dat wil (en durft). Vandaag de aftrap. Hoe een en ander in zijn werk gaat lees je in de rechterkolom, onderaan.

Fotograaf: Steve McLarence (Breda)
Klik op de foto voor grotere weergave
Camera: Nikon D7000
Software: Photoshop Lightroom 4.4
Datum foto: 17 februari 2017
Sluitertijd: 1/3s
Programma: diafragmavoorkeuze
Belichtingscompensatie: + 1/3
Diafragma: f/10
ISO: 100
Brandpunt 35mm equivalent: 67 mm
Meetmethode: multisegment
Locatie: Bayerische Wald

Beschrijving
De foto toont een stromend beekje in een besneeuwd bos. Het is geen verse sneeuw, gezien het 'afval' van de bomen dat op de sneeuw ligt.
Het gaat de fotograaf duidelijk om het vastleggen van het bewegende water. Dat blijkt uit zijn standpunt en bovenal uit de gekozen lange sluitertijd. Het kan niet anders of deze foto is vanaf statief gemaakt (of vanaf de leuning van een bruggetje). Immers, met 1/3s uit de hand krijg je anders geen scherpe foto.
Compositie
De foto volgt vrij nauwkeurig een aantal compositorische 'regels'. Tussen aanhalingstekens, want er moet ruimte voor creatieve afwijkingen blijven. De horizon en het 'verdwijnpunt' (bij de splitsing van het water bovenin) liggen beide op 1/3 in het beeld, zowel horizontaal als verticaal. Zowel uit de linkerhoek onder als de rechterhoek onder komt een schuine lijn: de lijnen nemen de kijker van de foto mee naar het verloop van het watertje. De foto is in evenwicht. Het gekozen diafragma zorgt voor voldoende scherptediepte.
Geen kritiek op de foto of de fotograaf is de situatie op dat moment in het bos: met verse sneeuw wordt zo'n foto natuurlijk nog veel aantrekkelijker.

Het histogram dat deze - in RAW gemaakte en daarna bewerkte - foto laat zien is volmaakt: zowel links als rechts is informatie aanwezig. Door de witte sneeuw en het wit van de stroomversnelling is +1/3 hier de juiste belichtingscompensatie.

De niet-rekkelijke natuurfotograaf zal bovenin het hekje storend vinden: dat is hier het enige teken van menselijke activiteit. De rest is puur natuur.

Technisch prima uitgevoerde foto. Die onder 'mooiere' omstandigheden alleen maar aan kracht zal winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten