11 juli 2023

Lof voor Rutte?

Lof   Ja, het is ontegenzeglijk het einde van een tijdperk. Voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen om Mark Rutte lof toe te zwaaien nu hij heeft aangekondigd te stoppen als politicus. Ik sluit me hier niet bij aan. Althans niet zonder enkele nuanceringen.

Problemen   De afgelopen twaalf jaren hebben zich tal van problemen ontwikkeld. En zijn er heel wat ontwikkelingen geweest waar we flink last van hebben. Allemaal onder de verantwoordelijkheid van Mark. Ik ga die problemen hier niet noemen: we kennen ze allemaal. Maar nog belangrijker: er is niets dat er op wijst dat die problemen aangepakt gaan worden. Als je naar Sigrid Kaag, Rob Jetten, Jesse Klaver en Attje Kuiken  luistert hoor je hoe die problemen wel aangepakt zouden kunnen (moeten) worden.

https://twitter.com/i/status/1678404355404312577

Nee, op haar ga ik zeker niet stemmen. Maar het is een mooie opsomming van de gevolgen van kabinetten Rutte.

Jokken   En dan al die leugentjes, ergens 'geen actieve herinnering aan hebben': dat hoort niet bij de politiek en zeker niet bij een premier.
Ja, hij heeft hard gewerkt. Zeker, maar zonder een gezin kan dat ook even wat gemakkelijker. Alleen heb je alle tijd van de wereld. En hij lijkt niets zo leuk te vinden als hard werken. Wat dat betreft zal hij in een zwart gat vallen. Over anderhalf jaar dan, dus tijd om zich hierop voor te bereiden heeft hij ruimschoots. Misschien dan toch een functie 'in Europa'? Want fulltime maatschappijleer geven, dat zie ik niet gebeuren.

Probleem   Mark Rutte is de man niet meer om de problemen van Nederland op te lossen. Hij weet nog maar sinds kort dat er een milieuprobleem is. Stikstof is al vijftien jaar een probleem, maar dat werd onder de tafel geschoven. De Shell? Die moet je steunen, al is fossiel zo langzamerhand debiel.
Sterker nog: Mark was zelf het probleem geworden. Hij staat oplossingen in de weg. Als zelfs Geert Wilders bij je afscheid complimenteus wordt dan weet je: het vertrek komt te laat. Jaren te laat.

Klaas   Zou Dijkhoff een goede opvolger zijn? Nee natuurlijk: Nederland zou zich zich belachelijk maken om zo'n feestnummer/grappenmaker tot premier te benoemen. 'Mijn vrouw en kinderen blijken leuke mensen te zijn', meldde hij net op tv. Zo'n opmerking alleen al is tenenkrommend... 

 


   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten