07 januari 2022

Stadswandeling Dordrecht

Hoe dichter bij Dordt   Wat een prachtige, historische stad is Dordrecht. Dat wist ik al wel enigszins, maar na de stadswandeling - bijna 10 km - van vandaag is er geen enkele twijfel meer: Dordrecht is schitterend.
Afwisselend   We kwamen door smalle steegjes, langs grote rivieren, schitterende gevels, oude schepen, grachten natuurlijk en kleine winkeltjes met analoge camera's en gelukkig ook plekken waar we koffie konden kopen. Na elke hoek wachtte ons een nieuwe verrassing.

Zomaar een model - al weet ze er zelf niets van.

Liefdadigheid   Een bijzonder plekje is de binnentuin Arend Maartenshof aan de Museumstraat. Het hofje werd gebouwd in 1625 en bestaat uit 38 woningen. Klein natuurlijk, naar hedendaagse begrippen. De woningen waren bestemd voor alleenstaande oude vrouwen, moeders met kinderen en weduwen van gesneuvelde soldaten. Liefdadigheid dus en dat duurde tot maar liefst 1977. We mochten er vandaag even in - net zo leuk als illegaal eigenlijk. We waren de enige bezoekers gelukkig.

Z-W   Wat een mooie plek - dichtbij de hefbrug voor het spoor.
Ja, ook in zwart-wit is dit een mooi beeld. Maar dat komt later.
Silhouet De Grote of Onze- Lieve- Vrouwe Kerk van Dordrecht is al eeuwenlang onderdeel van de binnenstad van Dordrecht. Een waarschijnlijk rond 1100 gebouwde kapel vormde het begin. Deze kapel werd afgebroken en vervangen door een groter gebouw, dat in de loop der tijd uitgroeide tot het volwaardige kerkgebouw van nu. Met haar imposante uiterlijk is de Grote Kerk bepalend voor het silhouet van Dordrecht.

Spoorbrug, autoweg, het zwevende kantoor van... ja, van wie?

Straatkunst (..) ook in Dordrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten