16 juni 2018

Obama versus Trump: hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Het 'grote voorbeeld', 'fan van': dat is niet zo aan mij besteed. Op een enkele uitzondering na. Pete Souza bijvoorbeeld, de man die acht jaar lang het presidentschap van de Amerikaanse president Obama haast documentair vastlegde. Wat een geweldige foto's heeft dat opgeleverd!
Ik volg Souza al lang - via Flickr en Instagram. Toen hem werd gevraagd of hij de officiële fotograaf van Het Witte Huis wilde worden zei hij: "Ja, maar dan wil ik zonder beperkingen overal bij kunnen zijn." Die ruimte kreeg hij en hij werd in die acht jaar een huisvriend van de Obama's. Barack, Michelle, de twee kinderen en de honden.
Van de twee miljoen (..) foto's die Souza in die acht jaar maakte - dat zijn er toch dik 650 per dag - is recent een prachtig boek verschenen. Ik kreeg het voor mijn verjaardag en ik geniet er van. Van de kwaliteit van de foto's, maar ook van het beeld van het gezin Obama dat het oplevert. Het motto van Barack naar zijn kinderen: "Wees vriendelijk en behulpzaam." En hij is de eerste die het goede voorbeeld geeft. Er staan heel wat foto's in het boek die een vriendelijke, verstandige, weldenkende, empathische man laten zien. Gek op zijn vrouw en kinderen.

Hoe anders is het nu, met Trump. Derde huwelijk, toestanden met pornosterren, dreigende processen van vrouwen, een aanklager die achter de Rusland-inmenging aanzit, een dochter en een schoonzoon die hiermee te maken hebben... Amerika is de weg kwijt. In een recente lezing in Roosendaal van Charles Groenhuijsen over zijn nieuwe boek over optimisten voorspelde de auteur dat Trump op een bepaald moment zegt: "Ik heb er genoeg van, jullie zijn mij niet meer waard." Van mij mag dat moment vandaag aanbreken. De wereld heeft heimwee naar Barack Obama.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten