11 augustus 2017

Fotograaf Salgado: weergaloos in Fotomuseum Rotterdam

Genesis, heet de fototentoonstelling van Sebastiao Salgado (1944) die tot 17 september nog in het Fotomuseum Rotterdam hangt. Het is zijn levenswerk, zijn ode aan onze kwetsbare planeet. 
Ruim 200 foto's, uitsluitend in zwart-wit. En strikt volgens de klassieke compositieregels - met de regel van derden als leidraad.

Zwart-wit
Het is één van de mooiste fototentoonstellingen die ik ooit heb gezien. Pure natuurfoto's in zwart-wit, indringende mensenfoto's van verre volken: je blijft je bij elke foto verbazen over zoveel schoonheid. In zwart-wit!

Kritiek
Paar puntjes van kritiek: de stemmen van Umberto Tan en Sacha de Boer (nee hè...) die hier en daar iets toelichten zijn vaak niet goed te verstaan. De teksten zijn - voor een euro - wel op papier mee te krijgen.
Verder vind ik het onjuist om de Engelse teksten steeds boven te monteren en de Nederlandse eronder. Kom op, dit is Rotterdam, dit is Nederland!
En tenslotte vind ik het gebruik van niet-ontspiegeld glas jammer.

Maar het geheel is adembenemend, prachtig, verbazingwekkend, ontroerend en zelfs sensueel mooi. Als je een beetje fotoliefhebber bent: ga kijken!
Met Museumkaart betaal je éénmalig drie euro, anders telkens 15 euro.
Het kolossaal omvangrijke boek Genesis is in het Fotomuseum te koop voor € 49,50. Geen geld eigenlijk voor zoveel mooie beelden. Er zijn ook posters en kaarten te koop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten