Een cosplay, een combinatie van de woorden costume en play, heeft al een lange geschiedenis en er zijn zeker ook raakvlakken met Halloween. Een cosplaybijeenkomst wordt een conventie genoemd: de deelnemers verkleden zich als een personage uit een film, tv-show, videogame, stripboek of animatiefilm. De kostuums en accessoires worden zelf gemaakt of kant en klaar gekocht. De basis voor cosplay werd ooit gelegd in Amerika. Tegenwoordig spelen ook Japan en China een belangrijke rol in cosplay. Op diverse plaatsen in ons land worden vergelijkbare evenementen gehouden: de Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht behoort tot de grootste. De deelnemers genoten van diverse activiteiten, optredens en aanbieders van cosplay-producten.
Lisette Bouman (foto links) van de Bibliotheek West-Brabant: “Ibaricon is voor fans van cosplay, comics, J/K-pop en gaming, een perfecte mix van technologie, creativiteit en fandom. Ook is er aandacht voor de comic- en mangacollectie van de Bibliotheek West-Brabant. Met dit evenement willen we laten zien dat een bibliotheek zoveel meer is dan boeken alleen.” Op een tafel ligt een groot aantal vooral Japanse stripboeken, ‘want Ibaricon heeft vooral een Aziatische insteek’.
De sfeer op een conventie, waar veel deelnemers bijzonder fraai zijn uitgedost, is bijzonder vriendelijk. Bouman: “Iedereen is lief, je kunt je vrij voelen, je wordt niet veroordeeld om wat je draagt of wie je bent’. Veel mensen maken hun eigen kostuum, maar er is via internet ook een levendige handel. TikTok, Instagram en Facebook zijn belangrijke communicatiemiddelen in de cosplaywereld.Rosa in het rood en Julia in het wit – ‘dit zijn niet onze Chinese namen’- zijn twee 17-jarige ‘plaatjes’ uit Rotterdam, aangekleed naar voorbeelden uit een Chinese boekenserie. “Oorspronkelijk zijn het boeken, waar later stripboeken of Manga’s van zijn gemaakt.” De Donald Duck of Suske en Wiske uit het oosten dus. Nog later werden het ook animatiefilms. Rosa en Julia gebruiken vooral Instagram voor het delen van hun creaties en het opdoen van inspiratie. Hun outfit nu is gekocht, ‘maar op den duur willen we het ook zelf gaan maken’. Overigens zit er aan hun huidige uitdossing nog wel de nodige handarbeid: “De pruiken komen in onderdelen binnen en moet je zelf als het ware bouwen.” De studentes, die in de horeca een centje bijverdienen, doen hun cosplay-inkopen ‘op de goedkopere sites’. “Er zijn ook hele dure cosplay-sites, waar alles nog meer kwaliteit en details heeft, maar daar hebben wij geen geld voor.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten