22 mei 2023

In de herkansing: Arboretum Trompenburg

© Ch.L. Laros-Scheffers
Naast Excelsior   Het geplande bezoek met mijn schoonmoeder (92) aan het Arboretum Trompenburg in Rotterdam liep iets anders dan verwacht. We troffen haar verward aan en via huisartsenpost en dokter aan huis eindigde de dag voor haar in het ziekenhuis. De onderzoeken leverden gelukkig niets op en intussen is alles weer goed. Vandaag dus opnieuw naar de ruim 200 jaar geleden gestarte verzameling planten, struiken en bomen. Een oase van kleur in het voorjaar!

Afwisselend   Het arboretum bevat diverse soorten tuinen. De bloeiende goudenregen is wel heel erg mooi. Het park heeft rolstoelen beschikbaar en we hebben er ook een heerlijke lunch genoten.

Kleur en vorm   Bij heel veel gewassen staan bordjes met de Latijnse naam van plant, struik of boom. De paden zijn met rolstoel prima toegankelijk. Er is ook 'een wilde tuin' - die hebben we niet bezocht, gelet op de waarschuwing die ik kreeg over de rolstoelvriendelijkheid daar. Ook fijn: gratis toegang met de Museumjaarkaart.

Voorjaar   De mevrouw die de toegang regelt zei het: "De tuin is nu op z'n mooist." Ik geloofde haar al ongezien.
Kas   Ik vind succulenten leuk, mooi ook vaak. In het arboretum hebben ze er heel veel. Een succulent of vetplant is een plant die water opslaat in een deel van zijn lichaam. Dit kan zowel in de wortel, stengel of het blad gebeuren en dan spreekt men respectievelijk van knol-, stam of bladsucculenten.

Uit de kast   De bijen waren vandaag bijzonder actief: hele zwermen vlogen er rond de kasten.

Onder   De nijlgans (Alopochen aegyptiaca), ook wel vosgans of Egyptische gans genoemd, is een eendachtige vogel uit de familie Anatidae (zwanen, ganzen en eenden). In deze familie wordt de soort in de onderfamilie Tadorninae (halfganzen) geplaatst. Dit zegt meteen iets over het formaat. De naam nijlgans is verwarrend, want hij behoort niet tot de onderfamilie Anserinae (zwanen en ganzen).





Geen opmerkingen:

Een reactie posten