Doorgaan naar hoofdcontent

Fujifilm 23 mm f/1.4 R LM WR: de eerste beelden

Haarscherp, overal. Zonder dat ik in Lightroom
het beeld heb verscherpt.

Vast brandpunt   Ietsje langer, ietsje zwaarder dan de 23 mm f/2.0 die ik had. Maar ja, lichtsterkte vraagt daar nu eenmaal om. Ik treur er niet om, want ik vind 35 mm kleinbeeld (Fujifilm X-camera's hebben een APS-C sensor, dus x1,5) ideaal om haast alles mee te fotograferen. Met de 16-55mm f/2.8 heb ik dan nog wat speelruimte, maar die lens is duidelijk zwaarder en daardoor zeker ideaal in vele situaties. Mijn hart gaat echter uit naar lichtsterke prime objectieven, met een vast brandpunt dus. Zoals ik die ook op mijn Canon spiegelreflexen in het verleden vooral gebruikte. Kortom, de eerste foto's met deze lens, van ons appartement in aanbouw, zijn technisch dik in orde!

Afkortingen   Toch even nagaan waar al die afkortingen op het objectief voor staan. De R geeft aan dat een objectief een speciale diafragmaring heeft. Met deze ring kan het diafragma niet rechtstreeks worden geregeld; het is namelijk niet gekoppeld door een tandwieloverbrenging, maar elektronisch. Door aan de ring te draaien, stop je het diafragma niet fysiek, zoals bij een traditioneel objectief met handmatige scherpstelling, maar laat je de camera de instelling wijzigen zoals met een eenvoudige draaiknop. Het diafragma kan worden gewijzigd in stappen van 1/3 stop. De afkorting LM staat voor Linear Motor. Dit betekent dat het objectief is uitgerust met autofocus die wordt aangedreven door een lineaire motor. Hierdoor kan snel en stil worden scherpgesteld. De afkorting WR staat voor Weather Resistant. Dit betekent dat het objectief water- en stofbestendig is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Panorama mooi gebruikt in tijdschrift

Een enkele keer maak ik met de Fuji-camera X-T4 een panorama. Leuk om te doen, en ook leuk om te publiceren. Zoals hier in de net verschenen CamperReisMagazine bij mijn verhaal over Spanje. Het hele artikel  omvat zes pagina's, waarvan dit de eerste twee zijn.

Fotografie en vormgeving in krant

Een vormgever kan de mooiste foto verminken. In de ogen van de fotograaf althans. Ik kijk daar iets anders tegenaan: fotograferen is een proces, maar vormgeven is dat ook. Ik probeer goede foto's in te leveren, de vormgever probeert hiermee mooie pagina's te maken. En daarvoor kan het nodig zijn een stukje van een foto af te halen. Een foto bekijk je als een foto, een pagina als een pagina. (Snap je het nog?)  Deze voorpagina  bevat één foto, gemaakt met een lichte telelens om de groep voertuigen wat 'in elkaar' te drukken. Het was een liggende foto ( landscape) , die hier staande ( portrait) is gebruikt. De keuze van de woorden 'staat stil' in combinatie met rijdende voertuigen is wellicht iets minder handig. Is dit geen mooie fotopagina geworden? Erg leuk dat ze hier een hele pagina aan besteden en hoe, met de Nederlandse driekleur prominent in beeld. Een echte 'bevrijdingspagina', waarop ook de burgemeester een plek kreeg - zittend op een motor uit WO...

CamperReisMagazine nr. 3 verschenen

Met drie artikelen kom ik weer behoorlijk aan bod in het nieuwe, mooie CamperReisMagazine. Een verhaal over de CamperElfstedentocht, een winterse beleving in Zuid-Spanje en een kleiner artikel over Torgau (aan de Elbe in Duitsland). Het hele artikel omvat vier pagina's - hier het voorbeeld van de eerste pagina van het artikel over de CamperElfstedentocht. In maart 2025 organiseren we er weer één.