Doorgaan naar hoofdcontent

Rutte en Thorbecke

'Indrukwekkend', is de mening van velen die premier Rutte gisteren om 19 uur op tv zijn televisietoespraak zagen houden. Ik sluit me daarbij graag aan. Indrukwekkend vooral omdat het onze toekomst uiterst onzeker maakt. Die Chinese markten met onhygiënische slachtpartijen - ze zijn al verboden - moeten stoppen!

Rutte staat bekend om zijn veelvuldig en onnodig gebruik van Engelse termen. Toen ik in het begin van de toespraak deze zin hoorde: 'Veel mensen zullen het gevoel herkennen dat we de laatste weken in een achtbaan zitten die steeds sneller lijkt te gaan rijden' wist ik wel gelijk zeker: dat heeft hij zelf niet geschreven. Want dan zou de achtbaan zeker een 'rollercoaster' heten. 

Thorbecke
Opmerkelijk in het beeld vond ik het portret van Thorbecke in de achtergrond. Het viel me gelijk op en ik dacht: jammer, die verwijzing naar het (echte!) liberalisme. Juist nu is het 'boven de partijen staan' meer dan ooit nodig.
Op de Bestuursacademie - bestaat geloof ik niet meer - volgde ik ooit de opleiding GAI, Gemeente administratie 1. Mooie herinneringen aan indrukwekkende docenten gemeenterecht, bestuursrecht. Thorbecke kwam tijdens de opleiding elke dag wel één of meerdere keren voorbij.

In 1839 schreef Thorbecke als hoogleraar het stuk ‘Aanteekeningen op de Grondwet’, zijn eerste bijdrage aan het debat over de grondwet. In 1844 kwam Thorbecke als parlementariër in de Tweede Kamer. Samen met acht geestverwanten (de Negenmannen) schreef hij het initiatief tot herziening van de Grondwet. Hierin pleitten ze voor het invoeren van de ministeriële verantwoordelijkheid en rechtstreekse verkiezingen.

Hoewel de groep veel losmaakte in het land, werd hun voorstel door de Tweede Kamer niet in behandeling genomen. In het revolutiejaar 1848 werden hun ideeën echter serieuzer genomen. Omdat koning Willem II na de val van de Franse monarchie bang was voor zijn positie vroeg hij Thorbecke voorzitter te worden van de door hem ingestelde Grondwetscommissie.

Grondwet
De nieuwe Grondwet bevatte bijna volledig het werk van Thorbecke, gebaseerd op de ideeën van de filosoof Charles Montesquieu (Trias Politica) De nieuwe Grondwet had als voornaamste veranderingen:
- Invoering van de ministeriële verantwoordelijkheid
- Rechtstreekse verkiezingen van de Tweede kamer, de gemeenteraden en de Provinciale Staten.
- Openbaarheid van vergaderingen van de vertegenwoordigende lichamen
- De mogelijkheid om de kamer te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven

De nieuwe grondwet had vooral als gevolg dat de koning aanzienlijk minder te zeggen kreeg. Dit tot woede van Willem III. Het leidde niet alleen tot een conflict met zijn vader, koning Willem II. Willem III zou Thorbecke ook blijven dwarszitten.

Leider kabinet
Hoewel er nog niet zoiets bestond als een minister-president, was Thorbecke als Minister van Binnenlandse zaken wel drie termijnen de leider van het kabinet. De belangrijkste veranderingen onder zijn leiding:
- Het instellen van de Kieswet, de provinciale wet en de gemeentewet 
- Het verbeteren van de infrastructuur door onder meer het graven van het Noordzeekanaal, de Rotterdamse waterweg en uitbreiding van de spoorwegen 
- Het aantal Tweede Kamerleden werd uitgebreid van 72 naar 75
- De wet op het Middelbare onderwijs werd aangenomen, waaruit de HBS is voortgekomen 
- Toelating van meisjes tot de HBS en de universiteit door Aletta Jacobs* als eerste vrouw aan de universiteit van Groningen medicijnen te laten studeren.

Krasje
Rutte dus. Met achter hem het portret van Thorbecke. Die zich in de huidige VVD allerminst zou herkennen, weet ik vrijwel zeker. 
Rutte's toespraak was indrukwekkend. Maar het portret van Thorbecke tegelijk in beeld: dat was een krasje.

Bron: Historiek

* Wij wonen in de Aletta Jacobsstraat: dit spreekt ons dus extra aan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Panorama mooi gebruikt in tijdschrift

Een enkele keer maak ik met de Fuji-camera X-T4 een panorama. Leuk om te doen, en ook leuk om te publiceren. Zoals hier in de net verschenen CamperReisMagazine bij mijn verhaal over Spanje. Het hele artikel  omvat zes pagina's, waarvan dit de eerste twee zijn.

Fotografie en vormgeving in krant

Een vormgever kan de mooiste foto verminken. In de ogen van de fotograaf althans. Ik kijk daar iets anders tegenaan: fotograferen is een proces, maar vormgeven is dat ook. Ik probeer goede foto's in te leveren, de vormgever probeert hiermee mooie pagina's te maken. En daarvoor kan het nodig zijn een stukje van een foto af te halen. Een foto bekijk je als een foto, een pagina als een pagina. (Snap je het nog?)  Deze voorpagina  bevat één foto, gemaakt met een lichte telelens om de groep voertuigen wat 'in elkaar' te drukken. Het was een liggende foto ( landscape) , die hier staande ( portrait) is gebruikt. De keuze van de woorden 'staat stil' in combinatie met rijdende voertuigen is wellicht iets minder handig. Is dit geen mooie fotopagina geworden? Erg leuk dat ze hier een hele pagina aan besteden en hoe, met de Nederlandse driekleur prominent in beeld. Een echte 'bevrijdingspagina', waarop ook de burgemeester een plek kreeg - zittend op een motor uit WO...

CamperReisMagazine nr. 3 verschenen

Met drie artikelen kom ik weer behoorlijk aan bod in het nieuwe, mooie CamperReisMagazine. Een verhaal over de CamperElfstedentocht, een winterse beleving in Zuid-Spanje en een kleiner artikel over Torgau (aan de Elbe in Duitsland). Het hele artikel omvat vier pagina's - hier het voorbeeld van de eerste pagina van het artikel over de CamperElfstedentocht. In maart 2025 organiseren we er weer één.