11 november 2019

Nature Talks: het moet anders


Twee dagen lang stond het congrescentrum de Reehorst in Ede het afgelopen weekend in het teken van de natuurfotografie. Ik was er zondag de hele dag. De opkomst was in mijn ogen bedroevend: diverse inleiders stonden voor veel te weinig mensen de resultaten van hun noeste arbeid te vertonen. 

Dat moet dus anders. Mijn bedenkingen tegen de huidige opzet zijn de volgende.1.     De Reehorst
Het congrescentrum is eigenlijk niet geschikt voor een dergelijk evenement. Kruip door sluip door, trap op trap af.
Je betaalt een bedrag voor de dag, maar de méérkosten zijn daarna nog aanzienlijk: daar heeft niet iedereen trek in. Een broodje kaas - kostprijs 30 eurocent of minder - voor vier euro verkopen, dat is niet gewenst. Een mager kopje koffie voor 2,50 is ook te stevig aan de prijs.
Centraal ligt het ook niet: de meerderheid van de mensen zal toch uit de Randstad komen. Centraler in het land is vast ook iets te vinden. Misschien de Jaarbeurs wel.

2.     Schaf die belachelijke naam Nature Talks voor zo’n weekend af. We wonen in Nederland: kies een Nederlandse naam. Wie denkt er nou bij Nature Talks aan een fotofestival? Talks is geluid, bij fotografie gaat het om beeld.

3.     De standhouders – vooral die van de hardware – klaagden over perioden dat er geen kip bij hun stands te zien was. Door een andere programmering moet te voorkomen zijn dat alle bezoekers tegelijk bij een presentatie zijn – en de ruimten met stands dus leeg.

4.     Naast de cameramerken is er voor natuurfotografen nog veel meer interessante hardware. Geen autostatief gezien, geen schuiltentje gezien, weinig boeken… Kijk eens hoe ze dat volgende week in Montier-en-Der (Frankrijk) aanpakken bij het natuurfotofestival daar.

5.     Boypainting: mooie meiden, maar wat moet dat op een festival voor natuurfotografen? En als dat dan moet, doe er dan iets mee. Met een studio-opstelling waar meer mensen tegelijk een toelichting krijgen op licht, studioflitsers (?) en camera-instellingen.

6.     Laat dat ingewikkelde onderscheid hoofdprogramma, basisprogramma, masterclasses e.d. vallen. Eén programma, en misschien hooguit iets extra’s betalen voor twee of drie uitzonderlijke sprekers. Maar verder één prijs. Scheelt gelijk heel wat toegangscontroles de hele dag bij al die zaaltjes.

Op deze manier zal het niet verder gaan, is mijn overtuiging. Geen idee waarom ik volgend jaar weer zou willen komen – ben alleen al ruim drie uur onderweg heen en terug. Stel dat je twee dagen wilt gaan…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten