04 september 2017

Selecteren in Lightroom: zó handig

Lightroom is een ideaal softwarepakket voor het nabewerken van foto's. Maar eigenlijk is het een compleet 'werkstroom-pakket'. Dat wil zeggen: vanaf het inlezen van je kaartje uit de camera tot en met het opslaan, archiveren en terugvinden van foto's, dat kan allemaal met dat ene softwarepakket.

Ook al is de foto bewerkt, de oriëntatie staand plaatste deze foto
automatisch in de slimme verzameling 'Staand'.
Eén van de fraaie opties vind ik de 'slimme verzameling'. Het slimme van de verzameling is dat deze zichzelf aanvult zodra een foto aan één of meer voorwaarden voldoet. Dat kan een trefwoord zijn, een beoordeling, een camera, een objectief en zelfs een diafragma of sluitertijd.

Wanneer dat handig is? Bijvoorbeeld om een fotoboek te maken. Alle foto's waarin de naam van je vakantiebestemming staat en die je twee sterren gaf komt automatisch in die verzameling. Ik gebruik het bij een lens die ik leen voor een test: alle foto's met die lens komen vanzelf in een verzameling. Om tijdschriften snel een omslagfoto te kunnen leveren plaats ik alle staande foto's in een aparte verzameling 'Staand'. Geen omkijken naar, vult zichzelf aan. Dat is dus 'slim', van die verzameling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten