24 maart 2017

De Pannenhoef: prachtig natuurgebied


De boswachter (rechts, met baard) van het Brabants landschap is met pensioen. Ter gelegenheid van zijn afscheid wilde hij 'beschermers' (donateurs) zijn favoriete plekken in de Pannenhoef laten zien. Waaronder enkele plaatsen die normaal voor het publiek zijn gesloten. Op zondag 12 maart gingen we op pad. Meer foto's: hier.
Alle foto's: Panasonic Lumix LX100.

Van het Brabants landschap is de volgende informatie.

Ligging: ten zuidwesten van Breda
Opmerkelijk: maar liefst 11 vennen zijn weer uitgegraven.

Bos, vennen en bloemrijke weilanden typeren de Pannenhoef. Maar dat is niet altijd zo geweest. Oorspronkelijk lag hier een soort mini-Peel. Het hele veenpakket werd in enkele eeuwen tijd, tussen 1400 en 1750, weggegraven. In gedroogde vorm - turf - ging het via turfvaarten naar de steden, als brandstof voor huishoudens en brouwerijen. De bekendste is wel de 'Turfvaart' die naar Breda loopt. Wat over bleef was een heuvelige heide met vennen in de kommen. Daar viel weinig te halen en dus begon met het gebied in de 19de eeuw te ontginnen tot bos en landbouwgrond.

Wandelen door gevarieerd bos en bloemrijk weiland
Toen wij dit gebied in 1970 aankochten, was het er saai met weinig natuurwaarden: bemeste landbouwgrond, jong eenvormig naaldbos en geen vennen meer. Weinig leven te bekennen. Na 40 jaar is dat beeld totaal veranderd: aantrekkelijk gemengd bos en maar liefst 11 vennen zijn weer uitgegraven. Daarmee kwamen ook zeldzame planten terug, zoals heidekartelblad en moerashertshooi. En amfibieën als poel-en heikikker. De bossen zijn het thuis voor zoogdieren, als bunzing en ree en vogels als groene specht en buizerd.

Leuke anekdoteDe vennen werden drooggelegd, op één na: de Lokker. Daar werd op gevaren en in gezwommen, gemengd nog wel. En na afloop kon je op het terras een drankje nuttigen. Kortom, men had lol. Dit was de pastoor van Sprundel een doorn in het oog, en daarom werd in 1938 de Bijloop door dit reusachtige ven heen gegraven, waardoor het leegliep.
Daarom naar Landgoed PannenhoefZeer afwisselend gebied met veel wandelroutes
Uitgebreide fiets- en wandelmogelijkheden
De kenmerkende Zwarte Schuur midden op het landgoed, altijd een plek om even te buurten of te rusten
Mooi uitzicht vanuit vogelkijkhut en vogelscherm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten