Doorgaan naar hoofdcontent

De Pannenhoef: prachtig natuurgebied


De boswachter (rechts, met baard) van het Brabants landschap is met pensioen. Ter gelegenheid van zijn afscheid wilde hij 'beschermers' (donateurs) zijn favoriete plekken in de Pannenhoef laten zien. Waaronder enkele plaatsen die normaal voor het publiek zijn gesloten. Op zondag 12 maart gingen we op pad. Meer foto's: hier.
Alle foto's: Panasonic Lumix LX100.

Van het Brabants landschap is de volgende informatie.

Ligging: ten zuidwesten van Breda
Opmerkelijk: maar liefst 11 vennen zijn weer uitgegraven.

Bos, vennen en bloemrijke weilanden typeren de Pannenhoef. Maar dat is niet altijd zo geweest. Oorspronkelijk lag hier een soort mini-Peel. Het hele veenpakket werd in enkele eeuwen tijd, tussen 1400 en 1750, weggegraven. In gedroogde vorm - turf - ging het via turfvaarten naar de steden, als brandstof voor huishoudens en brouwerijen. De bekendste is wel de 'Turfvaart' die naar Breda loopt. Wat over bleef was een heuvelige heide met vennen in de kommen. Daar viel weinig te halen en dus begon met het gebied in de 19de eeuw te ontginnen tot bos en landbouwgrond.

Wandelen door gevarieerd bos en bloemrijk weiland
Toen wij dit gebied in 1970 aankochten, was het er saai met weinig natuurwaarden: bemeste landbouwgrond, jong eenvormig naaldbos en geen vennen meer. Weinig leven te bekennen. Na 40 jaar is dat beeld totaal veranderd: aantrekkelijk gemengd bos en maar liefst 11 vennen zijn weer uitgegraven. Daarmee kwamen ook zeldzame planten terug, zoals heidekartelblad en moerashertshooi. En amfibieën als poel-en heikikker. De bossen zijn het thuis voor zoogdieren, als bunzing en ree en vogels als groene specht en buizerd.

Leuke anekdoteDe vennen werden drooggelegd, op één na: de Lokker. Daar werd op gevaren en in gezwommen, gemengd nog wel. En na afloop kon je op het terras een drankje nuttigen. Kortom, men had lol. Dit was de pastoor van Sprundel een doorn in het oog, en daarom werd in 1938 de Bijloop door dit reusachtige ven heen gegraven, waardoor het leegliep.
Daarom naar Landgoed PannenhoefZeer afwisselend gebied met veel wandelroutes
Uitgebreide fiets- en wandelmogelijkheden
De kenmerkende Zwarte Schuur midden op het landgoed, altijd een plek om even te buurten of te rusten
Mooi uitzicht vanuit vogelkijkhut en vogelscherm

Reacties

Populaire posts van deze blog

Panorama mooi gebruikt in tijdschrift

Een enkele keer maak ik met de Fuji-camera X-T4 een panorama. Leuk om te doen, en ook leuk om te publiceren. Zoals hier in de net verschenen CamperReisMagazine bij mijn verhaal over Spanje. Het hele artikel  omvat zes pagina's, waarvan dit de eerste twee zijn.

Fotografie en vormgeving in krant

Een vormgever kan de mooiste foto verminken. In de ogen van de fotograaf althans. Ik kijk daar iets anders tegenaan: fotograferen is een proces, maar vormgeven is dat ook. Ik probeer goede foto's in te leveren, de vormgever probeert hiermee mooie pagina's te maken. En daarvoor kan het nodig zijn een stukje van een foto af te halen. Een foto bekijk je als een foto, een pagina als een pagina. (Snap je het nog?)  Deze voorpagina  bevat één foto, gemaakt met een lichte telelens om de groep voertuigen wat 'in elkaar' te drukken. Het was een liggende foto ( landscape) , die hier staande ( portrait) is gebruikt. De keuze van de woorden 'staat stil' in combinatie met rijdende voertuigen is wellicht iets minder handig. Is dit geen mooie fotopagina geworden? Erg leuk dat ze hier een hele pagina aan besteden en hoe, met de Nederlandse driekleur prominent in beeld. Een echte 'bevrijdingspagina', waarop ook de burgemeester een plek kreeg - zittend op een motor uit WO...

CamperReisMagazine nr. 3 verschenen

Met drie artikelen kom ik weer behoorlijk aan bod in het nieuwe, mooie CamperReisMagazine. Een verhaal over de CamperElfstedentocht, een winterse beleving in Zuid-Spanje en een kleiner artikel over Torgau (aan de Elbe in Duitsland). Het hele artikel omvat vier pagina's - hier het voorbeeld van de eerste pagina van het artikel over de CamperElfstedentocht. In maart 2025 organiseren we er weer één.