05 februari 2017

Histogram: altijd gebruiken

Histogram Lightroom in Bewerken

Veel te weinig mensen gebruiken het histogram op hun camera. “Te ingewikkeld”, hoor ik vaak. Maar zo ingewikkeld is dat helemaal niet. Kijk maar.

Op de horizontale as vinden we 255 kleuren tussen zwart (links) en wit (rechts). Op de verticale as kunnen we aflezen in welke mate een bepaalde kleur voorkomt. In een overwegend donkere opname zullen ‘de bergen’ van het histogram vooral aan de linkerkant te zien zijn, bij een foto vol sneeuw vooral rechts. Zou je een grijskaart vol in beeld fotograferen, dan is er één dunne piek in het midden van het histogram: zonder zwart, zonder wit.

Loopt het histogram niet helemaal door naar rechts, dan is ingrijpen noodzakelijk. Want zo’n histogram wijst erop dat de foto is onderbelicht. En dus te weinig informatie bevat in het belangrijkste deel: dat van wit en andere lichte kleuren. Plussen, luidt dan het devies! Want wit kun je niet straffeloos toevoegen, zelfs niet in raw.

Een opeenhoping tegen de rechterkant van het histogram duidt op overbelichting. Op veel camera’s ook zichtbaar te maken door knipperende delen in de foto. Luchten, een witte wolk, een overhemd, sneeuw. Als je hoofdonderwerp overbelicht is dan is minnen (onderbelichten) noodzakelijk. Want in overbelichte delen van de foto krijg je ook in de nabewerking geen tekening meer, geen structuur.

Bekijk na elke foto vooral je histogram! Dat en alleen dat geeft aan of een foto goed is belicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten