Doorgaan naar hoofdcontent

Histogram: altijd gebruiken

Histogram Lightroom in Bewerken

Veel te weinig mensen gebruiken het histogram op hun camera. “Te ingewikkeld”, hoor ik vaak. Maar zo ingewikkeld is dat helemaal niet. Kijk maar.

Op de horizontale as vinden we 255 kleuren tussen zwart (links) en wit (rechts). Op de verticale as kunnen we aflezen in welke mate een bepaalde kleur voorkomt. In een overwegend donkere opname zullen ‘de bergen’ van het histogram vooral aan de linkerkant te zien zijn, bij een foto vol sneeuw vooral rechts. Zou je een grijskaart vol in beeld fotograferen, dan is er één dunne piek in het midden van het histogram: zonder zwart, zonder wit.

Loopt het histogram niet helemaal door naar rechts, dan is ingrijpen noodzakelijk. Want zo’n histogram wijst erop dat de foto is onderbelicht. En dus te weinig informatie bevat in het belangrijkste deel: dat van wit en andere lichte kleuren. Plussen, luidt dan het devies! Want wit kun je niet straffeloos toevoegen, zelfs niet in raw.

Een opeenhoping tegen de rechterkant van het histogram duidt op overbelichting. Op veel camera’s ook zichtbaar te maken door knipperende delen in de foto. Luchten, een witte wolk, een overhemd, sneeuw. Als je hoofdonderwerp overbelicht is dan is minnen (onderbelichten) noodzakelijk. Want in overbelichte delen van de foto krijg je ook in de nabewerking geen tekening meer, geen structuur.

Bekijk na elke foto vooral je histogram! Dat en alleen dat geeft aan of een foto goed is belicht.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Panorama mooi gebruikt in tijdschrift

Een enkele keer maak ik met de Fuji-camera X-T4 een panorama. Leuk om te doen, en ook leuk om te publiceren. Zoals hier in de net verschenen CamperReisMagazine bij mijn verhaal over Spanje. Het hele artikel  omvat zes pagina's, waarvan dit de eerste twee zijn.

Fotografie en vormgeving in krant

Een vormgever kan de mooiste foto verminken. In de ogen van de fotograaf althans. Ik kijk daar iets anders tegenaan: fotograferen is een proces, maar vormgeven is dat ook. Ik probeer goede foto's in te leveren, de vormgever probeert hiermee mooie pagina's te maken. En daarvoor kan het nodig zijn een stukje van een foto af te halen. Een foto bekijk je als een foto, een pagina als een pagina. (Snap je het nog?)  Deze voorpagina  bevat één foto, gemaakt met een lichte telelens om de groep voertuigen wat 'in elkaar' te drukken. Het was een liggende foto ( landscape) , die hier staande ( portrait) is gebruikt. De keuze van de woorden 'staat stil' in combinatie met rijdende voertuigen is wellicht iets minder handig. Is dit geen mooie fotopagina geworden? Erg leuk dat ze hier een hele pagina aan besteden en hoe, met de Nederlandse driekleur prominent in beeld. Een echte 'bevrijdingspagina', waarop ook de burgemeester een plek kreeg - zittend op een motor uit WO...

CamperReisMagazine nr. 3 verschenen

Met drie artikelen kom ik weer behoorlijk aan bod in het nieuwe, mooie CamperReisMagazine. Een verhaal over de CamperElfstedentocht, een winterse beleving in Zuid-Spanje en een kleiner artikel over Torgau (aan de Elbe in Duitsland). Het hele artikel omvat vier pagina's - hier het voorbeeld van de eerste pagina van het artikel over de CamperElfstedentocht. In maart 2025 organiseren we er weer één.